Jump to content
slopiXi

Simrig by slopiXi

Recommended Posts

Posted (edited)

Pozdravljeni, 

nekateri se že poznamo prek online-a predvsem v svetu Dirt Rally 2.0, zaostale sem Primož. Nick name piXi vendar ob pogosti zasedenosti le tega, je nastal slovenski piXi 🤪.

Tako kot marsikdo v teh časih sem tudi sam "sim racing otrok" Covid-19. Pričelo se je s "super akcijo" volana G29, katerega sem kupil malo pred lockdownom. Pred tem sem nekaj vozil razne Dirt, Need for speed, Grid s pomočjo Logitech Driving Force GT, vendar je tega že precej let. Največ od tega sem vozil Dirt-e, tako da je bil prvi nakup Dirt Rally 2.0. 

Ob izklopljenih pomagalih in prvem resnejšem srečanju s simulacijo sem bil hitro postavljen na realna tla. Končanje dirk je bilo težko, zaostanki pa bolani. Potem sem začel spremljat razne YouTube kanale in kar hitro sem padel v tako imenovano zajčjo luknjo.

Igranje sem pričel na 24" IPS monitorju, ki je bil super za splošne špile, obdelovanje fotografij itd, vendar pa je hitro bil premalo ob pravilno nastavljenem FOV. Glede na to, da sem delo opravljal kot razvojnik od doma, sem kupil prvi Ultra wide monitor. LG 34UC79G-B 144Hz, ki je pravi cuker, res da pricy, ampak zakon investicija za splošno delo na PC ne samo racing. Ko sem želel IPS matriko in 144Hz je bil nabor kar hitro mali.

Ena hitra slika zraven 27" klasičnega monitorja.

20200408120218.jpg

20200408210043.jpg

Ena izmed prvih racing stvari kaj sem jih kupil je bil UVI racing chair. Za katerega mi je nekoliko žal. Namreč, namesto da kupiš končen produkt za 400€ sem kupil DIY projekt, katerega sem spravil na približno zadovoljivo raven namesto, da bi že v štartu kupil Alu profile in bi bil mir. 

Izdelava podpore za nosilec volana. Že z G29 se je vse treslo, si ne upam niti predstavljat kako bi to zgledalo s čim močnejšim:

20200418140859.jpg

20200418150537.jpg

Naslednje so bile stopalke. Logitechove s potenciometri so bile meh, nadgradnja zavore na LoadCell kar draga in sem opazil dokaj novo zadevo od Thrustmasterja T-LCM. Hall senzorji vseh pedal, LC že v paketu in še različne trdote vzmeti, da si nastaviš po okusu. Prehod direktno na 100kg je bil kar nor, tako da sem svoj čas vozil na 95, sedaj pa imam na 100 brez kakšnih problemov, saj se s časom navadiš in je na ta način veliko lažje izvajat kak trail brake. 

20200422163021.jpg

20200424083756.jpg

Sledila je preprosta analogna kitajska ročna, ki pride še kako prav v rally-u. Nemalokrat se je zgodilo, da ob obračanju volana in pritiskanju namenskega gumba za ročno ni šlo ravno po načrtih. Seveda je bilo potrebno dokupit še nosilec za UVI chair. 

20200425133815.jpg

20200425133838.jpg

Moram priznati da za 60€ sploh ni slaba zadeva in analogno dejansko deluje. Je pa res da out of the box, je zadeva imela nekaj "lufta" in sem jo celotno razdrl namazal z vazelinom ter s podložko uredil, da je zadeva bistveno bolj stabilna. Dodatno sem stlačil eno vzmet, ki mi je bila viška od pedalk, da je tudi malo bolj filing ko potegneš ročno in se praktično takoj vrne na svojo mesto ko spustiš.

To be continued...

 

Edited by slopiXi
  • Upvote 6

Share this post


Link to post

Luštno tole! Sploh sem ti fouš za širok monitor - to bo po mojem moja naslednja nadgradnja (poleg velikosti bi predvsem si želel višjo osveževanje, zdej sem pač na istem, kot si bil ti prej, torej pisarniški IPS z 60 Hz). Sicer sem že ene šest let na Thrustmasterjevem T150, pa tudi mene malo mikajo tale nova T-LCM pedala, edino ne vem, kako bi se odnesla na navadnih tleh - nimam prostora za resnejši sim rig, no, pa tudi žena bi me križala 😉 Misliš, da bi šlo imeti ta pedala na navadnih tleh (parket), če bi uporabil najbolj švoh vzmet za zavoro? S tem, da bi jih najbrš potisnil do stene zadaj (oziroma bi mogoče naredil kakšen majhen distančnik, da bi bila pedala potisnjena ob steno)?

Share this post


Link to post

Ponavadi so bolj problem kakšni pisarniški stoli na koleščkih - ko zaviraš, te odnese nazaj. Če lahko pedala pritisneš ob steno, ne bi smelo biti težav.

Share this post


Link to post
1 hour ago, B_U_R_I said:

Ponavadi so bolj problem kakšni pisarniški stoli na koleščkih - ko zaviraš, te odnese nazaj. Če lahko pedala pritisneš ob steno, ne bi smelo biti težav.

Kul, tnx. Ja, zdle mam pisarniški stol, ampak tudi dovolj debel tepih, da se ne premika (preveč). Imam pa plan nabavit takega, ki se mu zaklenejo kolesa (po selitvi, predvidoma jeseni).

Share this post


Link to post

Za load cell pedala resno predlagam, da razmisliš o bilokakšnem kokpitu. Point loadcell pedal je ravno v tem, da natreniraš mišični spomin - torej, da mišice vedno z isto silo in z istim gibom pritiskajo na pedal. Če se ti stol premika, razdalja med tabo in pedalom nikoli ni konstantna. Ali pa da ta pisarniški stol res nekako dobro fiksiraš.

KmucKE2vBPgJvoeuDvdiY_O8w3OnFMcLr9L4zGx-

Jaz sem se v pisarniškem stolu tudi na G25 pedalih z Nixim modom (trše gumice in vzmeti) fural naokrog pa ni niti približno primerljivo z load cell pedali.

Share this post


Link to post

Jaz sem tudi mel tepih za t3pa in je bilo čisto ok, ko sem pa kupil load cell mod, pa sem se na prvi dirki odpeljal rikverc :D 

Sam sem rešil čisto po češko, podstavek za pedale in z vrvjo pritrdil na stol, da se ne odmika. Nič posebnega in niti blizu optimumu, namenu pa zaenkrat služi :) 

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...