Denis Medvešek z zmago na Spaju zaokrožil SDP ACC 2021/2022

Za nami je še zadnja dirka sezone, ki se je odvijala na slovitem Spa-Franchorchampu v belgijskih Ardenih. Denis Medvešek je s svojim Porschejem še zadnjič v sezoni pokazal, da trenutno nima konkurence, saj je že v kvalifikacijah postavil čas, ki se mu noben ni mogel približati na manj kot pol sekunde. Z drugega mesta je štartal Uroš Jelenko, ki pa je v prvem krogu naredil napako in izpadel iz boja za stopničke. Tretji je štartal Jernej Simončič.

Dirko je brez posebnih težav dobil Denis Medvešek, za njim pa je kar nekaj časa potekal troboj med Simončičem, Artačem Vičičem in Mrakom. Slednja sta se borila tudi za drugo mesto v skupni uvrstitvi – pred dirko je imel Gašper Mrak le štiri točke prednosti, ob zaključku prvenstva je ohranil dve točki prednosti na drugem mestu. Na skupno četrto mesto se je z vedno boljšimi nastopi uvrstil Jernej Simončič.

Druga izvedba državnega prvenstva z dirkalniki GT3 se je v primerjavi z lanskim letom pričela nekoliko drugače; predkvalifikacije so določile seznam 40 voznikov, ki so se spopadli za krono najboljšega GT3 voznika v državi.

Na prvi dirki v Laguni Seci je Medvešek hitro pokazal, da je njegov cilj ubraniti naslov prvaka, sledil mu je ekipni kolega Blaž Majcen. V deseterico so se uvrstili tudi simracerji svetovnega kalibra Mitja Bonča, Luka Berk in Jernej Simončič.

Druga dirka se je odvila na dirkališču Paul Ricard, ki je izjemno neugodno za voznike Porschejevih dirkalnikov, kar je s pridom izkoristil predvsem Gašper Mrak v Mclarnu ter se z zmago v skupnem seštevku popolnoma približal Medvešku in tako nakazal, da bi boj za prvaka lahko bil izjemno zanimiv.

Tako smo vsaj vsi gledalci upali… a so nato sledile tri dirke v Imoli, na Suzuki in v Barceloni, kjer je vselej zmagal Denis Medvešek, zasledovalci pa so se izmenjevali, njihov zaostanek pa se je večal. Med najboljšimi sta bila ves čas tudi Luka Berk in Jernej Simončič, Mitja Bonča je zaradi tehničnih težav odstopil iz prvenstva.

Šesta dirka prvenstva je potekala na zloglasnem dirkališču Mount Panorama, kjer je primarni cilj vsakega dirkača najprej preživetje. Z izjemnim dirkanjem, ki ga je prikazal že v kvalifikacijah, je zmago osvojil Jure Artač Vičič pred svojim neposrednim tekmecem Gašperjem Mrakom in Denisom Medveškom.

Kyalami je bil predzadnja postaja, kjer je Denis Medvešek v kvalifikacijah skoraj za celo sekundo prehitel naslednjega voznika in z dobrim štartom ter brezhibno dirko tudi teoretično potrdil naslov prvaka. Karavana voznikov se je nato preselila v Spa-Franchorchamp, kjer je – kot smo opisali zgoraj – Gašperju Mraku uspelo ubraniti skupno drugo mesto, Medvešku pa še enkrat zmagati.

O prvenstvu in dvobojih smo povprašali tudi najboljše tri iz prvenstva:

Denis Medvešek – SRT SimRacingCockpit
V vstopu v novo sezono državnega prvenstva je bil moj cilj uvrstitev med top 3 med posamezniki in boj za skupno zmago med ekipami. Glede na izbiro dirkalnika in izbranih stez sem vedel, da bom lahko “konkurenčen” na vsaj treh (Laguna, Barcelona, Kyalami). Po dveh dirkah so se že začela kazati razmerja moči in na katere konkurente moram pazit v boju za naslov. Na tretji dirki sem imel srečo z dežjem in z napako Mraka in Artača Vičiča povečal prednost v seštevku. Sezona se je do konca odvijala po mojih načrtih in uspelo mi je ponovno odpeljati prvenstvo brez večjih napak in ubraniti naslov prvaka. Mislim pa, da nekateri vozniki dobro napredujejo glede na rezultate iz prve in druge sezone, tako da pričakujem še močnejšo konkurenco v prihodnjih sezonah.

Gašper Mrak – Autistični Autobus
Ob pogledu na končni vrstni red sem z opravljenim lahko zadovoljen, če pa pogledam same vožnje, pa je bila letošnja sezona prvenstva v stilu lanske – tokrat vsaj z vsemi odpeljanimi dirkami. Po nesrečni prvi dirki sem bil zadovoljen s prikazanim v Paul Ricardu, kar mi je naneslo nekaj upanja v boju proti Denisu, ampak so se ti upi razblinili v tretji dirki, kjer je po moji nesreči odločno povedel v točkovanju. Njegova prednost se mi je (ob misli na prihajajoče steze) že takrat zdela skoraj neulovljiva in jasno mi je bilo, da bom ponovno boj bil “le” za drugo mesto. V drugi polovici sezone sem storil še par hudih napak, ki so me stale udobnega položaja na drugem mestu, ki sem ga vendarle za las osvojil pred Juretom Artačem Vičičem. Konkurenca je bila pestra, zato tudi naslov podprvaka ne prinaša slabih občutkov. Denis je pa še enkrat več pokazal svojo kvaliteto in konsistentnost in je več kot zasluženo tudi letos prvak. Čestitke njemu in organizatorjem prvenstva za korektno izpeljano tekmovanje. Se že veselim naslednjega leta (v upanju na manj dežja), ter se nadejam še močnejše konkurence.

Jure Artač Vičič – SRT Groundhogs
Drugo sezono državnega prvenstva sem štartal z istim avtom kot prejšnjo sezono, saj je kazalo, da jih ne bo veliko in sem hotel dodati še en avto več v prvenstvo. Na prvi dirki nam je Denis kar hitro pokazal, da se stvari niso veliko spremenile od lanske sezone, zato je bil izziv biti vsaj najboljši AMG in se uvrstiti v top5 med vozniki, kar pa ni bilo lahko, saj je letos prišlo tudi nekaj novih zelo hitrih voznikov. Sam koledar dirk je bil zanimiv, saj je zaradi vremena in časa dirk bilo dirkanje bolj zanimivo, vendar mi je vreme delno škodovalo, predvsem v Imoli kjer smo iz suhih kvalifikacij prišli na dežno dirko in sem zaradi lastnih napak ostal brez točk. Vreme pa je bilo tudi na moji strani predvsem na Mt. Panorami, kjer sem tudi dosegel edino zmago v sezoni. Uvrstitve na ostalih dirkah pa so mi omogočile skupno tretje mesto. Druga sezona državnega prvenstva je bila zanimiva, vendar sem naredil preveč napak, da bi lahko ciljal višje.

REZULTATI

Znani so tudi vsi nagrajenci, ki jih lahko najdete na spodnjem seznamu.

Posamezniki po točkovanju

Ekipno po točkovanju

Ostale nagrade

  • SPK Pole Position: 50€ => Denis Medvešek [4]
  • SPK Fastest Lap: 50€ => Denis Medvešek [7]
  • Positions Gained: 50€ + 1x bon HD => Luka Zupančič [46]
  • Safe Driver: 50€ (SPK) + 1x bon HD => Blaž Majcen
  • Best Livery: 50€ (SPK) + 1x bon HD => Edo Kopše [141]

Nagrade za gledalce

  • 1x bon HD – izmed vseh, ki bojo glasovali za best livery, bomo izžrebali enega, ki bo prejel bon HD. => Polajnar Petar
  • 1x Majica HD – med prenosom v živo bomo zastavili nagradno vprašanje. Izmed vseh pravilnih odgovorov bomo izžrebali enega, ki bo prejel majico HD => Robi Fideršek
  • 1x Majica slo-racing.com – med prenosom v živo bomo zastavili nagradno vprašanje. Izmed vseh pravilnih odgovorov bomo izžrebali enega, ki bo prejel majico slo-racing.com => Vid Komar
  • 1x Hoodie slo-racing.com – med prenosom v živo bomo zastavili nagradno vprašanje. Izmed vseh pravilnih odgovorov bomo izžrebali enega, ki bo prejel Hoodie slo-racing.com => Damijan Dolenec

Čestitke najboljšim trem in vsem udeležencem za uspehe, kot tudi vsem sodelujočim, ki so kakor koli pomagali pri izvedbi prvenstva. Zahvaljujemo se tudi vsem, ki so prvenstvo spremljali preko prenosov v živo ali na družabnih medijih.

Tekom poletja bodo na voljo občasni “fun eventi”, državna prvenstva pa se nadaljujejo jeseni. Srečno!
Ekipa slo-racing.com