Za nami je razburljivo krstno prvenstvo SDP ACC

Prvo digitalno državno prvenstvo v krožno hitrostnih dirkah je za nami. Čeprav je bil naslov prvaka med posamezniki (praktično) odločen že pred zadnjo dirko, je začetek sezone namigoval na izredno zanimivo in napeto dogajanje.

Prvenstvo se je pričelo v Misanu, kjer sta po eno zmago odnesla Dario Baić in Marjan Koderman – oba z Bentleyem. Sprint dirke so vedno nepredvidljive in izredno napete, saj se druga dirka začne z obrnjenim vrstnim redom najboljših 10 voznikov, hkrati pa zaradi nepredvidljivosti in faktorja sreče točkovanje ni prikazovalo realnega stanja med najboljšimi vozniki. 

Razmerje moči se je spremenilo že v Monzi, kjer je Jure Artač Vičič izkoristil pogonski sklop svojega Mercedesa in osvojil prvo ter hkrati edino zmago v prvenstvu. Dogajanje je bilo zelo napeto v borbi za preostale stopničke, Mrak, Baić in Rožič so po eni uri dirkanja ciljno črto prečkali v dveh sekundah razlike.

Po Monzi pa se je prvenstvo obrnilo popolnoma v drugo smer, saj je na sceno stopil Denis Medvešek in s štirimi zmagami na preostalih petih dirkah (na drugi sprint dirki v Kyalamiju je osvojil tretje mesto) prvenstvo obrnil popolnoma sebi v prid. Na Nürburgringu je slavil pred Blažem Majcnom (prav tako v Porscheju) – preostali vozniki so krepko zaostali, tudi v Kyalamiju in v Barceloni ni imel prave konkurence, saj je vedno zmagal s krepko prednostjo pred zasledovalci. 

Na zadnji tekmi v Silverstonu sta močno napadala Gašper Mrak in Janko Glavač, a je tudi zadnjo dirko prvenstva z nekoliko športne sreče zaključil z zmago ter tako z naskokom 46 točk osvojil lovoriko za najboljšega posameznika, osvojil pa je tudi ekipno prvenstvo, in to kar sam!

Prvenstvo je na drugem mestu zaključil Jure Artač Vičič, ki je imel po dveh dirkaških vikendih najboljše izhodišče in kljub odličnim rezultatom (pet uvrstitev na stopničke, od tega ena zmaga) z Mercedesom v drugi polovici prvenstva ni mogel konkurirati Medvešku.

Napeto je bilo tudi za končno tretje mesto, kjer je Dario Baić branil prednost pred Majcnom, Mrakom in Glavačem. Vsi ti vozniki so se bolj ali manj redno uvrščali na stopničke. Deseterico so zaključili Tomaž Eržen na sedmem, Danilo Skela na osmem, Marjan Koderman (z zmago na drugi sprint dirki v Misanu) na devetem in Alen Rožič na desetem mestu. Slednji bi najverjetneje bil precej višje na razpredelnici, a se je po dirki v Monzi odjavil iz prvenstva, podobno je naredil tudi Luka Berk, ki je prvenstvo z nastopom v dveh dirkaških vikendih zaključil na skupnem enajstem mestu.

Celotno točkovanje je na voljo spodaj:
Posamezno
Ekipno

Za komentar o doživetju in splošnem poteku prvenstva smo zaprosili najboljše tri iz skupne razvrstitve.

Denis Medvešek (državni prvak):
Na začetku prvenstva si nisem zadal visokih ciljev, ker konkurence nisem poznal in sem imel malo izkušenj z igro. Po dveh dirkah v Misanu in Monzi sem se s konstantno vožnjo uspel povzpeti med top 5 v skupnem seštevku, kar mi je dalo dodatno motivacijo. Po nepričakovani zmagi na Nurburgringu v dežju sem začel verjeti, da se lahko po dirki v Kyalamiju in Barceloni, ki ustrezata mojemu dirkalniku, borim celo za najvišja mesta. Po napaki Artača Vičiča v Barceloni sem na zadnji dirki v Silverstonu s četrto zmago le še potrdil naslov državnega prvaka. Najtežja dirka v tem prvenstvu je bila zame v Monzi, ker nisem imel ritma za boj z najboljšimi in sem moral voziti na limitu praktično celotno dirko, čeprav sem se večinoma časa vozil osamljen na 5. oziroma 6. mestu.

Jure Artač Vičič (podprvak):
V Misanu sem začel s preveč agresivno nastavljenim avtom, kar je privedlo do izgube nadzora v zavetrju in izgube točk, nato sem za drugo dirko avto naredil preveč stabilen, posledično sem imel težave s tlakom prednjih gum in podkrmarjenjem avta ter spet nisem mogel voziti kot bi hotel. Monza… setup je bil dokaj dober, kar se je pokazalo tudi na hitrosti v dirki. Če ne štejemo nesreč, je bil to dober vikend. Nurburgring… v prvem delu dirke sem popolnoma zgrešil tlake (pričakoval sem več stoječe vode na dirkališču) in zgubil preveč da bi lahko to nadoknadil v 2. stintu. Dirkalnik AMG (2020) ima slab BoP za Kyalami, ampak mi je nekako uspelo privoziti nekaj točk. V Barceloni sem kot na prvi dirki v Misanu spet preveč agresivno nastavil avto in zletel s steze (poleg DT, ki sem si ga privozil na štartu). Silverstone je bila edina dirka, ki je potekala popolnoma po pričakovanjih. Mirno sem užival v 2h enduranca in nakoncu končal dirko 2 mesti višje kot na kvalifikcijah. Na splošno sem zelo zadovoljen s prvim tekmovanjem, ki sem se ga udeležil.

Dario Baić (tretje mesto):
Po suvereni zmagi na prvi dirki prvenstva, kjer je bla konkurenca zelo močna, sem imel visoke cilje za posamični in ekipni naslov. Po prvih treh dirkah je kazalo dobro, v drugi polovici prvenstva pa nisem našel prave forme in na koncu sem bil malce razočaran, ker bi lahko dosegel dosti boljše rezultate. Najbolj nepozabna trenutka iz prvenstva sta bila zmaga v Misanu in dvoboji z Gašperjem (Mrakom) v Monzi.

Ekipa društva slo-racing.com se zahvaljuje udeležencem prvenstva ter vsem, ki so na kakršen koli način pomagali pri izvedbi. Še posebej pa se zahvaljujemo našim partnerjem EŠZS, AŠ2005 in LEMA.