Race report : DGFX Clubsport – Laguna seca – WeatherTech Raceway

Ko še zadnji dirkači in predstavniki moštev zapuščajo drivers&team meeting po dirki je čas za novice 

Za ekipo Sloracing je še en dirkaški vikend , ki je bil precej bolj naporen (pester?) kot je ekipa pričakovala. Takoj po končani 1. dirki v Daytoni je moštvo opravilo prva testiranja na dirkališču Laguna seca in prvi občutki so bili dobri.
Dirkalnik je bil stabilen na zaviranju, ko si ga prepričal v sprembo smeri je lepo držal željeno smer. Skratka vse je kazalo, da setup imamo, mogoče bo potrebna kakšna manjša sprememba. Več ali manj ves čas,ki ga imamo lahko gre v detaljno spoznavanje proge. Ker je bil pred to dirko tudi še special event Bathurst 12h moštvo ni testiralo do tedna pred to dirko.

Prva testiranja kot je v navadi niso prinesla pretiranih presenečenj, preveč je še napak v vožnji, da bi lahko konkretno ocenjevali kam spadamo.Vsi še iščejo pravi race pace.
Več ko je bilo dni testiranja bolj sta voznika ugotavljala da nekaj ni tako kot bi moralo biti. Kljub zbledelemu spominu obeh dirkačev je bilo prepričanje, da avto ni več enak.
Je dovolj hiter za konkurenčne kroge, vendar zahteva toliko energije, da ga je nemogoče voziti na limitu več kot en krog. Šele v Petek se moštvu posveti , da je praktično takoj po prvi dirki bila spremenjena zmes gume in da ko ostali govorijo o “gumjastem občutku” , govorijo pravzaprav o enakem problemu kot ga imamo mi. Spremenimo setup, par testnih krogov in že smo ready to race.

Pred kvalifikacijami naredimo še par krogov in potrdimo setup za dirko. Začne se faza oblikovanja strategije , kjer naredimo prvo napako. Odločimo se, da po prvem stintu menjamo voznika in pnevmatike, enako ponovimo naslednji stint , za zadnji 3. stint  ne menjamo gum, dolijemo par litrov goriva kolikor rabimo do konca dirke in menjamo voznika. Ker je pri zadnjem postanku menjava voznikov trajala dlje od dolivanja goriva smo izgubili 7 sekund.
Naša dirkača nimata slovesa hotlap-erja , zato se na kvalifikacije odpravimo z realnim ciljem končati med 5. in 10. mestom, ki nam še vedno omogoča, da na začetku dirke zadržimo priključek z najhitrejšimi .Tomaž dobro opravi svoje delo in nas kvalificira kot 9. torej je prvi cilj za vikend izpolnjen.

Na štartu dirke za volan sede Tomaž in se prvih nekaj krogov uspešno izogiba vsem nastalim situacijam in mimogrede pridobiva mesta. Število incidentov je bilo presenetljivo veliko (zato tudi dolgotrajno zasedanje moštev po dirki )  je pa tudi res da je Laguna seca neprimerno zahtevnejše dirkališče kot je bilo prizorišče prve dirke v Daytoni. Do prvih postankov Tomaž pridobi še nekaj mest in v bokse pridemo kot 3. uvrščeni.

Hitra menjava voznikov, malo bolj počasno dolivanje goriva in dolgotrajna menjava gum nas na stezo vrnejo na 5. mesto. Kar še takrat nismo vedeli je, da je večina moštev na drugačni taktiki kot smo mi. Na hitro so izračuni kazali, da bo zadnji stint trajal slabe pol ure in glede na to da ne menjamo več gum je bil cilj nek zmeren tempo s katerim ohranimo gume za zadnji stint. Prav tako pa nas bi tak tempo moral počasi spraviti na minimalni zaostanek pred zadnjimi postanki.Takrat bi morali hitreje zapustiti bokse ker ne bomo več menjali gum (Še kar nismo skužili…… kako hudičevo nimamo prav)Razen 2 manjših izletov je tudi 2 stint minil mirno (kolikor je mirno v multiclass-u lahko ).

Ker je bila vožnja manj napadalna kot v prvem stintu smo 2. stint celo podaljšali za en krog. Na vrsti je zadnja menjava voznikov in dolivanje goriva.
Takoj ko prevzame Tomaž ugotoviva, da bova izgubila nekaj časa zaradi menjave voznikov. Tomaž se vrne v dirko in majhen šok doživimo ko naslednji krog ugotovimo da nihče od dirkalnikov pred nami ni zavil v boks.Damn, drugačna taktika …. 

Trenutek resnice, mesto najbrž niti ne, definitivno pa sva izgubila možnost napada za višje končno mesto. Do konca dirke ostane še dobrih 20 minut in glede na to da so bili pred nami 17 sekund za nami pa še več se odoločimo , da umirimo tempo in se zadovoljimo z 5. mestom,ki je pravzaprav dosežek ki smo ga tudi želeli in pričakovali.

Med tem ko Tomaž vozi še zadnje kroge se začnejo preštevati točke. Rezultat, ki ga dobimo preverimo še najman 5x, ker je to good to be true 
Ampak tak je, s to dirko je Sloracing moštvo trenutno 2. v skupnem točkovanju Porsche in prvo v točkovanju AM.
Kljub strateškim napakam in ne najboljši vožnji je moštvo vseeno izpolnilo cilj in napredovalo po lestvici prvenstva. 

Dirka je sicer končana na uradne rezultate pa bo potrebno počakati še 24h .
Glede na razprave po dirki se zna vrstni red spremeniti,a ekipa Sloracing lahko samo pridobi v kolikor bi res prišlo do kakšnih kazenskih točk.

Povzetek dirke si lahko pogledate na spodnji povezavi