Race report : DGFX Clubsport – Laguna seca – WeatherTech Raceway

Ko ┼íe zadnji dirka─Źi in predstavniki mo┼ítev zapu┼í─Źajo drivers&team meeting po dirki je ─Źas za novice 

Za ekipo Sloracing je ┼íe en dirka┼íki vikend , ki je bil precej bolj naporen (pester?) kot je ekipa pri─Źakovala. Takoj po kon─Źani 1. dirki v Daytoni je mo┼ítvo opravilo prva testiranja na dirkali┼í─Źu Laguna seca in prvi ob─Źutki so bili dobri.
Dirkalnik je bil stabilen na zaviranju, ko si ga prepri─Źal v sprembo smeri je lepo dr┼żal ┼żeljeno smer. Skratka vse je kazalo, da setup imamo, mogo─Źe bo potrebna kak┼ína manj┼ía sprememba. Ve─Ź ali manj ves ─Źas,ki ga imamo lahko gre v detaljno spoznavanje proge. Ker je bil pred to dirko tudi ┼íe special event Bathurst 12h mo┼ítvo ni testiralo do tedna pred to dirko.

Prva testiranja kot je v navadi niso prinesla pretiranih presene─Źenj, preve─Ź je ┼íe napak v vo┼żnji, da bi lahko konkretno ocenjevali kam spadamo.Vsi ┼íe i┼í─Źejo pravi race pace.
Ve─Ź ko je bilo dni testiranja bolj sta voznika ugotavljala da nekaj ni tako kot bi moralo biti. Kljub zbledelemu spominu obeh dirka─Źev je bilo prepri─Źanje, da avto ni ve─Ź enak.
Je dovolj hiter za konkuren─Źne kroge, vendar zahteva toliko energije, da ga je nemogo─Źe voziti na limitu ve─Ź kot en krog. ┼áele v Petek se mo┼ítvu posveti , da je prakti─Źno takoj po prvi dirki bila spremenjena zmes gume in da ko ostali govorijo o “gumjastem ob─Źutku” , govorijo pravzaprav o enakem problemu kot ga imamo mi. Spremenimo setup, par testnih krogov in ┼że smo ready to race.

Pred kvalifikacijami naredimo ┼íe par krogov in potrdimo setup za dirko. Za─Źne se faza oblikovanja strategije , kjer naredimo prvo napako. Odlo─Źimo se, da po prvem stintu menjamo voznika in pnevmatike, enako ponovimo naslednji stint , za zadnji 3. stint  ne menjamo gum, dolijemo par litrov goriva kolikor rabimo do konca dirke in menjamo voznika. Ker je pri zadnjem postanku menjava voznikov trajala dlje od dolivanja goriva smo izgubili 7 sekund.
Na┼ía dirka─Źa nimata slovesa hotlap-erja , zato se na kvalifikacije odpravimo z realnim ciljem kon─Źati med 5. in 10. mestom, ki nam ┼íe vedno omogo─Źa, da na za─Źetku dirke zadr┼żimo priklju─Źek z najhitrej┼íimi .Toma┼ż dobro opravi svoje delo in nas kvalificira kot 9. torej je prvi cilj za vikend izpolnjen.

Na ┼ítartu dirke za volan sede Toma┼ż in se prvih nekaj krogov uspe┼íno izogiba vsem nastalim situacijam in mimogrede pridobiva mesta. ┼átevilo incidentov je bilo presenetljivo veliko (zato tudi dolgotrajno zasedanje mo┼ítev po dirki )  je pa tudi res da je Laguna seca neprimerno zahtevnej┼íe dirkali┼í─Źe kot je bilo prizori┼í─Źe prve dirke v Daytoni. Do prvih postankov Toma┼ż pridobi ┼íe nekaj mest in v bokse pridemo kot 3. uvr┼í─Źeni.

Hitra menjava voznikov, malo bolj po─Źasno dolivanje goriva in dolgotrajna menjava gum nas na stezo vrnejo na 5. mesto. Kar ┼íe takrat nismo vedeli je, da je ve─Źina mo┼ítev na druga─Źni taktiki kot smo mi. Na hitro so izra─Źuni kazali, da bo zadnji stint trajal slabe pol ure in glede na to da ne menjamo ve─Ź gum je bil cilj nek zmeren tempo s katerim ohranimo gume za zadnji stint. Prav tako pa nas bi tak tempo moral po─Źasi spraviti na minimalni zaostanek pred zadnjimi postanki.Takrat bi morali hitreje zapustiti bokse ker ne bomo ve─Ź menjali gum (┼áe kar nismo sku┼żili…… kako hudi─Źevo nimamo prav)Razen 2 manj┼íih izletov je tudi 2 stint minil mirno (kolikor je mirno v multiclass-u lahko ).

Ker je bila vo┼żnja manj napadalna kot v prvem stintu smo 2. stint celo podalj┼íali za en krog. Na vrsti je zadnja menjava voznikov in dolivanje goriva.
Takoj ko prevzame Toma┼ż ugotoviva, da bova izgubila nekaj ─Źasa zaradi menjave voznikov. Toma┼ż se vrne v dirko in majhen ┼íok do┼żivimo ko naslednji krog ugotovimo da nih─Źe od dirkalnikov pred nami ni zavil v boks.Damn, druga─Źna taktika …. 

Trenutek resnice, mesto najbr┼ż niti ne, definitivno pa sva izgubila mo┼żnost napada za vi┼íje kon─Źno mesto. Do konca dirke ostane ┼íe dobrih 20 minut in glede na to da so bili pred nami 17 sekund za nami pa ┼íe ve─Ź se odolo─Źimo , da umirimo tempo in se zadovoljimo z 5. mestom,ki je pravzaprav dose┼żek ki smo ga tudi ┼żeleli in pri─Źakovali.

Med tem ko Toma┼ż vozi ┼íe zadnje kroge se za─Źnejo pre┼ítevati to─Źke. Rezultat, ki ga dobimo preverimo ┼íe najman 5x, ker je to good to be true 
Ampak tak je, s to dirko je Sloracing mo┼ítvo trenutno 2. v skupnem to─Źkovanju Porsche in prvo v to─Źkovanju AM.
Kljub strate┼íkim napakam in ne najbolj┼íi vo┼żnji je mo┼ítvo vseeno izpolnilo cilj in napredovalo po lestvici prvenstva. 

Dirka je sicer kon─Źana na uradne rezultate pa bo potrebno po─Źakati ┼íe 24h .
Glede na razprave po dirki se zna vrstni red spremeniti,a ekipa Sloracing lahko samo pridobi v kolikor bi res pri┼ílo do kak┼ínih kazenskih to─Źk.

Povzetek dirke si lahko pogledate na spodnji povezavi