Skoči na vsebino
Sign in to follow this  

Bitka pri srebrnem kamnu!

Avtor: Rokovnjac,20. 12. 2016


Po napeti dirki v Brands Hatchu je usoda hotela, da se bodo dirkači pomerili še na bolj znanem Angleškem dirkališču, Silverstonu. Tako smo se iz obrobja Londona odpravili proti Birminghamu, saj se znamenito dirkališče nahaja ravno na pol poti. 

V ta namen je organizator pripravil zanimivo tekmovanje, kdo se prej pripelje na dirkališče. Nagrada je bila simbolična, klip klap komplet orodja, za močne in sposobne! Kleč dirke je bil ta, da se je za dosego cilja, lahko uporabljalo zgolj cestni promet. Že na štartu smo opazili novo okrepitev pri ekipi Rumenilo Racing, Grebenc Gašperja. Fant je v spremstvu mentorja Marka zgrabil bližnjo rikšo, nato pa sta se izmenjaje pognala proti Silverstonu. Po nekaj pregonjenih kilometrih sta bila vesela stojnice ob cesti, saj je bila potreba po okrepčitvi na mestu. Presenečeno sta v stojnici opazila znana obraza ekipe Eluir Racing. Slednja sta ob streženju povedala ganljivo zgodbo o svetu šovbiznisa, kako sta bila izkoriščena in kako sedaj iščeta sama sebe. Kljub vsemu, sta pripravila izvrsten kebap in tudi pivo je teklo v potokih. Okrepčana cavallina rampanteja sta se novih moči pognala naprej proti cilju. Drugačno taktiko so ubrali pri ekipi RRT, kjer so računali na pomoč vetra. Glede na količino treninga v letošnji sezoni, jim je ostalo ogromno porabljenih gum, katere so predelali v balon. Ob tem so se izkazali še pri vezenju košar iz lesenih vitic in kaj kmalu so že bili 300 metrov nad tlemi. Ob tem jih niti malo ni skrbelo, da s seboj nimajo zemljevida in da je iz take višine težko brati prometne znake. Štel je pogum! Na struno tovariške pomoči so stavili pri ekipi Snitih Skir. Oprtali so si nahrbtnike z najnujnešjo opremo, med katero jasno ni manjkal en ali dva six packa in se peš, z dvignjenimi palci podali v smeri cilja. Kaj kmalu je ob njih ustavil avtobus brkih hotnic, ki so se ravno odpravljale na tekmovanje v lišpanju nohtov. Kaj se je nato dogajalo na avtobusu, še danes ostaja skrivnost. Morda nam kaj več pove najhitrejši BMW v prvenstvu, katerega predstavnik se je skozi zadnja vrata vtihotapil na avtobus….

Da so zamere iz zadnje dirke pozabljene so skupaj dokazali dirkači ekip Dizel in SRT, ki so še malo pred kosilom razmišljali katera bi bila najhitrejša pot do cilja. Skupaj so primerjali svoje teorije, merili vmesne čase, iskali čim manjši količnik upora in si nameščali to in ono obutev. Vodje ekip so ves čas stiskali glave nad majhnim kalkulatorjem, vanj nadebudno vnašali določene spremenljivke in se čudili rezultatom. Že so bili pripravljeni na štart, ko je sonce prekril črn oblak in v ekipi vnesel nemir in slabo voljo. Na plan so privlekli barometre, kitajsko mast in posušene ostanke neznanih substanc in ob kurjenju slednjih moleli roke v zrak, plesali v krogu in mrmrali nenavadne besede. Bili so ravno meter dlje kot pred nekaj urami.

Pozno popoldan smo nad Silverstonom končno zagledali prve tekmovalce. Bili so letalski pionirji ekipe RRT. Višina jim ni ravno dobro dela, saj so ob pristanku hitro poiskali prvo prosto stranišče, iz katerega se dolgo ni slišalo drugega kot huronsko kruljenje in stokanje. Naslednji je v cilj pripeljal avtobus, s povsem prerojenimi dikrači ekipe Snitih Skir. Zadovolj(e)ni so sestopali iz avtobusa in zasanjano odšli v hotel. Do konca dne, smo pričakali še dirkača Rumenila, ki sta črnih rok in nog, utrujena padla v travo, o preostalih članih pa ni bilo ne duha ne sluha. Ker nismo imeli komu podeliti nagrade, smo jo zadovoljno podelili sami sebi.

Naslednje jutro, na dan dirke smo bili že tik pred kvalifikacijami, ko smo le opazili ekipo Dizel, ki je na avtovleki pripeljala svojega Mclarna. Skrivni viri so nam namignili, da imajo grozne težave z elektroniko krmilnega sistema in da molijo k strgani ketni, da se rezervni deli še danes znajdejo na dirkališču. Podoben problem smo opazili pri ekipi RRT, le da so imeli tam težave z vetrobranskimi stekli. Po pomoti so jim iz tovarne poslali črna stekla za varjenje?!?

Kljub težavam so se kvalifikacije začele in pobudo so prevzeli v ekipi SRT. Med njih se je vmešaval vodilni v prvenstvu in presenečenje, Kraner s svojim Ferrarijem in Panger z BMW-jem. Sredino lestvice so zavzele Snite Skire, ki so jim družbo delali preostali Mkvarni, povsem zadaj pa je za red skrbel novinec v prvenstvu. Po kvalifikacijah smo v intervjujih ugotovili, da je bilo največ težav pri izbiri gum, sa je bilo potrebno pravnočasno preiti iz mehke na trdo zmes, kar nekaterim ni uspelo ravno perfektno… Vseeno se je obetala napeta dirka.

Točno ob 14.00 po lokalnem času v Mozambiku se je začelo. S štarta je najbolje potegnil Eršte, sledil mu je Rožič, na tretje mesto pa se je po napaki Kranerja prebil Eržen. Slednji so vozili svoj ritem in izginjali v daljavi. Bolj zabavno je bilo na sredini. Nekje smo slišali rek, da se dirka ne dobi v prvem krogu, vendar so po težkem včerajšnjiku dirkači to pozabili in šlo je na nož. Najbolj vestno ga je vihtel Koderman, ki je obrusil nekaj Skir in še kakega krta, ki je dirko spremljal ob progi. Trdnost Audija je stestiral vodeni izstrelek neznanega neznanca. Ob tem je Murnov srčni utrip resetiralo in le hitra pomoč s strani strokovno usposobljene medicinske sestre je preprečila karnažo pri prihodu slednjega v bokse. Tam je potestiral že znani Audijev met volana, presegel svojega kolega in postavil nov rekord. Po prvih nekaj krogih smo pričakovali umiritev situacije, vendar se nekateri s tem niso strinjali. Panger se je odločil, da ne more več zadrževati, zato se je ustavil pri bližnji kmetiji, se olajšal, spil kozarec kozjega mleka, nato pa novih moči prisegel, da gre do konca! O njem bomo kako rekli še kasneje, saj je od neznano kje vzel Pavšek, ki je svojega Dizla očitno napolnil z nitrom in v nekaj krogih prišvical do Gantarja na peto mesto. Priča smo bili zanimivemu dvoboju, ko je roza Mclaren poplesoval okoli zadnjega dela Lamborghinija, kot mali bikec pred rdečo zastavo. Mimo ni šlo. Drugi roza Mclaren je medtem začel resno testirati živčne končiče Eršteja. Vodilni v boksih so grizli nohte in žvečili podplate, ko sta se Alen in Miha vštric podila skozi najhitrejšo kombinacijo zavojev.

MEvsAR.jpg?dl=0

Gledalcem so padale čeljusti in zaboga, da smo opazili leteče tangice v Copsu, ki so se zataknile Eršteju za brisalec. Trenutek, ki je Eršteja stal zmage, saj je že naslednji hip v pesku lovil svojega Audija, medtem ko je Alen odpeljal proti tretji zaporedni zmagi. Ob koncu dirke smo podoben dvoboj spremljali še med Kranerjem in Kurentom. Ferrari je dokazal, da je številka ena v Italiji. Še en napet dvoboj pa smo spremljali v zadnjem krogu, ko je Panger cepil atome ob boku Dizlovega Mclarna in z manevrom za učbenike prehitel Pavška.

Bili smo priča napeti dirki in manjšemu incidentu, saj je nebodigatreba preko noči prestavil belo črto pri vhodu za bokse in tako pri dirkačih povzročil nekaj hude krvi. Navkljub temu, je bila dirka prava paša za oči in komaj čakamo, da se čez tri tedne vidimo v Franciji, kjer bomo priča prvi vztrajnostni dirki v prvenstvu. Pred nami je peklenskih 70 krogov!

Nekateri stave polagajo na hitrost Snitih Skir, drugi pa so bili navdušeni nad hitrostjo BMW-ja v Silverstonu. Stavnice so odprte in svoje favorite lahko podprete na:

http://www.slo-racing.com/forums/topic/2760-5-paul-ricard-812017/

 

  • 318 ogledov
  • 0 komentarjev

komentarjev

Ni komentarjev za prikaz.

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Registriraj nov račun v naši skupnosti. Zelo je preprosto!

Register a new account

Prijavite se

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Prijavite se takoj

IP.Board News by DevFuse
×