Skoči na vsebino

Simrig by slopiXi


Recommended Posts

Pozdravljeni, 

nekateri se že poznamo prek online-a predvsem v svetu Dirt Rally 2.0, zaostale sem Primož. Nick name piXi vendar ob pogosti zasedenosti le tega, je nastal slovenski piXi 🤪.

Tako kot marsikdo v teh časih sem tudi sam "sim racing otrok" Covid-19. Pričelo se je s "super akcijo" volana G29, katerega sem kupil malo pred lockdownom. Pred tem sem nekaj vozil razne Dirt, Need for speed, Grid s pomočjo Logitech Driving Force GT, vendar je tega že precej let. Največ od tega sem vozil Dirt-e, tako da je bil prvi nakup Dirt Rally 2.0. 

Ob izklopljenih pomagalih in prvem resnejšem srečanju s simulacijo sem bil hitro postavljen na realna tla. Končanje dirk je bilo težko, zaostanki pa bolani. Potem sem začel spremljat razne YouTube kanale in kar hitro sem padel v tako imenovano zajčjo luknjo.

Igranje sem pričel na 24" IPS monitorju, ki je bil super za splošne špile, obdelovanje fotografij itd, vendar pa je hitro bil premalo ob pravilno nastavljenem FOV. Glede na to, da sem delo opravljal kot razvojnik od doma, sem kupil prvi Ultra wide monitor. LG 34UC79G-B 144Hz, ki je pravi cuker, res da pricy, ampak zakon investicija za splošno delo na PC ne samo racing. Ko sem želel IPS matriko in 144Hz je bil nabor kar hitro mali.

Ena hitra slika zraven 27" klasičnega monitorja.

20200408120218.jpg

20200408210043.jpg

Ena izmed prvih racing stvari kaj sem jih kupil je bil UVI racing chair. Za katerega mi je nekoliko žal. Namreč, namesto da kupiš končen produkt za 400€ sem kupil DIY projekt, katerega sem spravil na približno zadovoljivo raven namesto, da bi že v štartu kupil Alu profile in bi bil mir. 

Izdelava podpore za nosilec volana. Že z G29 se je vse treslo, si ne upam niti predstavljat kako bi to zgledalo s čim močnejšim:

20200418140859.jpg

20200418150537.jpg

Naslednje so bile stopalke. Logitechove s potenciometri so bile meh, nadgradnja zavore na LoadCell kar draga in sem opazil dokaj novo zadevo od Thrustmasterja T-LCM. Hall senzorji vseh pedal, LC že v paketu in še različne trdote vzmeti, da si nastaviš po okusu. Prehod direktno na 100kg je bil kar nor, tako da sem svoj čas vozil na 95, sedaj pa imam na 100 brez kakšnih problemov, saj se s časom navadiš in je na ta način veliko lažje izvajat kak trail brake. 

20200422163021.jpg

20200424083756.jpg

Sledila je preprosta analogna kitajska ročna, ki pride še kako prav v rally-u. Nemalokrat se je zgodilo, da ob obračanju volana in pritiskanju namenskega gumba za ročno ni šlo ravno po načrtih. Seveda je bilo potrebno dokupit še nosilec za UVI chair. 

20200425133815.jpg

20200425133838.jpg

Moram priznati da za 60€ sploh ni slaba zadeva in analogno dejansko deluje. Je pa res da out of the box, je zadeva imela nekaj "lufta" in sem jo celotno razdrl namazal z vazelinom ter s podložko uredil, da je zadeva bistveno bolj stabilna. Dodatno sem stlačil eno vzmet, ki mi je bila viška od pedalk, da je tudi malo bolj filing ko potegneš ročno in se praktično takoj vrne na svojo mesto ko spustiš.

To be continued...

 

Uredil - slopiXi
Link to post
  • Odgovori 52
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Pozdravljeni,  nekateri se že poznamo prek online-a predvsem v svetu Dirt Rally 2.0, zaostale sem Primož. Nick name piXi vendar ob pogosti zasedenosti le tega, je nastal slovenski piXi 🤪. Ta

Od teorije k praksi. Za osnovo sem kupil narezane železne profile 60x40 mm v debelini 4mm. Želel sem rešit težavo zvijanja enkrat za vselej ne glede na to ali se kdaj odločim kupit DD volan.

Nedelja je mimo in tako še eno dirka v Adria GT prvenstvu. Tokrat smo se borili z avtomobili GT3 razreda na znameniti Catalunyi. Cel zašvican sem uspel osvojiti dve zmagi v AM skupini, pravtako pa odn

Luštno tole! Sploh sem ti fouš za širok monitor - to bo po mojem moja naslednja nadgradnja (poleg velikosti bi predvsem si želel višjo osveževanje, zdej sem pač na istem, kot si bil ti prej, torej pisarniški IPS z 60 Hz). Sicer sem že ene šest let na Thrustmasterjevem T150, pa tudi mene malo mikajo tale nova T-LCM pedala, edino ne vem, kako bi se odnesla na navadnih tleh - nimam prostora za resnejši sim rig, no, pa tudi žena bi me križala 😉 Misliš, da bi šlo imeti ta pedala na navadnih tleh (parket), če bi uporabil najbolj švoh vzmet za zavoro? S tem, da bi jih najbrš potisnil do stene zadaj (oziroma bi mogoče naredil kakšen majhen distančnik, da bi bila pedala potisnjena ob steno)?

Link to post
1 hour ago, B_U_R_I said:

Ponavadi so bolj problem kakšni pisarniški stoli na koleščkih - ko zaviraš, te odnese nazaj. Če lahko pedala pritisneš ob steno, ne bi smelo biti težav.

Kul, tnx. Ja, zdle mam pisarniški stol, ampak tudi dovolj debel tepih, da se ne premika (preveč). Imam pa plan nabavit takega, ki se mu zaklenejo kolesa (po selitvi, predvidoma jeseni).

Link to post

Za load cell pedala resno predlagam, da razmisliš o bilokakšnem kokpitu. Point loadcell pedal je ravno v tem, da natreniraš mišični spomin - torej, da mišice vedno z isto silo in z istim gibom pritiskajo na pedal. Če se ti stol premika, razdalja med tabo in pedalom nikoli ni konstantna. Ali pa da ta pisarniški stol res nekako dobro fiksiraš.

KmucKE2vBPgJvoeuDvdiY_O8w3OnFMcLr9L4zGx-

Jaz sem se v pisarniškem stolu tudi na G25 pedalih z Nixim modom (trše gumice in vzmeti) fural naokrog pa ni niti približno primerljivo z load cell pedali.

Link to post

Jaz sem tudi mel tepih za t3pa in je bilo čisto ok, ko sem pa kupil load cell mod, pa sem se na prvi dirki odpeljal rikverc :D 

Sam sem rešil čisto po češko, podstavek za pedale in z vrvjo pritrdil na stol, da se ne odmika. Nič posebnega in niti blizu optimumu, namenu pa zaenkrat služi :) 

Link to post
  • 3 weeks later...

@jforst sry za pozen odgovor. Osebno menim, da kupit T-LCM in uporabit soft soft vmet je vstran vržen denar. Ampak ko uporabiš hard hard zadevo pa rabiš resen rig. Bolj resen o tega kaj sem začel predstavljat. V tem trenutku dobesedno švasam rig iz debelostenske cevi. Bom v nadaljevanju opisal zakaj. 

Link to post

Eto pa sem le našel čas za nadaljevanje :)

Malo po prihodu ročne je prišel še menjalnik aka SSH shifter:

20200428-194538.jpg

Shifter, ki hkrati podpira sekvenčno prestavljanje in H pattern, za preklop je potrebno samo obrniti ročko in prestaviti gumb in voila že leti dalje. 

Na tem linku lepo predstavi in omogoča vpogled v drobovje, če bi koga zanimalo:

Seveda bi bilo vse preenostavno če bi lahko na nosilec za ročno hkrati še montiral menjalnik. Bila je karantena in sem se v delavnici poigral in naredil nosilno ploščo katero sem pritrdil na nosilec. Pri izdelavi sem bil pozoren predvsem na skrajne pozicije menjalnika, da nebi potem prišlo do konflikta z ročno. Ali ob montaži na rig z volanom.

20200428-223109.jpg

Ker sem bil nevčakan sem uporabil, kar L nosilec, ki je bil del table mount-a ( nisem najpametneje izbral ob nakupu), ta nosilec ni ravno najbolj stabilen zato se menjalnik rahlo premika ob predstavljanju. Ni prehudo, vendar bom to zagotovo nadomestil z resnejšim nosilcem.

Sledilo je učenje na cestah in predvsem privajanje na full manual način vožnje ter uporaba obeh nog za zaviranje v odvisnosti od situacije. Ko sem že pri zaviranju, sem opazil precejšno nevšečnost in sicer dejstvo da nosilec namenjen za pedala ni kos 100kg sili zavornega pedala. In je nastalo tole:

20200430-183226.jpg

Zato sem naredil ojačitev pod nosilcem z železom, ki sem ga imel pri roki:

20200506-172729.jpg

Končna verzija vsebuje 4 nosilce zavarjene skupaj, vendar nimam nobene slike od spodaj.

Teža Riga se je povečevala premikanje pa bilo vedno bolj nerodno sem si omislil še kolesa:

20200506-154314.jpg

Nažalost nastavki, kjer so bili privijačeni originalni nosilci, niso kaj prida kvalitetni, zato sem spredaj kasneje moral narediti DIY nosilec in hkrati podpora za nosilec pedal ( z ojačitvijo).

 

 

 

Uredil - slopiXi
Link to post

Potem sem iz rig-a malce še preusmeril pozornost na PC, kjer sem s težavo dosegal FPS 70+ z solidnimi grafičnimi nastavitvami. Uporabljal sem GTX 1060 6GB Strix verzijo, ki je dobro služila nekaj let, še posebej me je impresonirala z tihim delovanjem! Po helikopterju, ki sem ga imel pred tem ( single fan) je bila med igranjem sedaj prava milina.

In če kupiš monitor z 144Hz, potem bi bilo ql imeti kaj več fps kot 70 in tako sem ulovil akcijo na Mimovrste in kupil RTX 2070 super seveda ponovno v Strix izvedbi in ne obžalujem niti centa. Bomba kartica.

20200523-124213.jpg

Da ni prehitro konec in da nebi bila zajčja luknja preplitka sem kupil bass shakerje, v resnici  za probo če se sploh kaj čuti. 

20200515-111948.jpg

Da sem spravil zadevo v pogon, sem naredil donacijo za SimHub, ki je prav fantastično orodje, ki ponuja mnogo ( preveč) stvari. Ker nisem imel dedicated ojačevalca, mi je sprva za test pomagal brat, ki je posodil low cost D class avto ojačevalec, akumulator in polnilec za njega. Po nekaj zafrkavanja z audio outputom, preko katerega se poganja shakerje, sem kar hitro ugotovil, da tole bo šlo poganjat na 100%, saj zadeve zatrese v pravem pomenu besede. Pri uporabi frekvence okoli 40Hz je zadeve precej močna, potem pa je hitro zmanjka, ob uporabi nižjih frekvenc. 

Uporaba shakerja doda igralni izkušnji čisto novo dimenzijo, npr banalna funkcionalnost, da rukne na kratko ko zamenjaš brzino in čutiš menjavo v celem rigu, da se o collisionih sploh ne pogovarjamo :). Ker mi je po navdušenju bil cilj imeti 4 speakerje, 1 za vsako kolo, sem se spravil iskat ojačevalec. In kaj hitro ugotovil, da to nebo poceni hec. Novi ojačevalci večkanalni stanejo resne denarce. Po kakem tednu iskanja, branja in razbijanja glave kako naprej, sem ugotovil, da bi se dalo uporabit AV ojačevalec od hišnega kina in na njega speljat zvok kar preko HDMI. Tako ni potrebe po dodatni zvočni kartici, za podporo multi channelu. Na srečo sem uspel najti rabljenega Onkyota z 90 W moči na kanal in je odličen za ta namen.

 

Link to post

Pred novimi dogodivščinami ( v HW smislu) se je veselo igralo in nabiralo izkušnje, vmes so se še malce zafrkavali sodelavci, ki so videli da ni tak enostavno kot zgleda na hitro :D 

20200531-155702.jpg

Konec aprila sem naredil popolnoma neracionalno odločitev in naročil tole:

20200609-145416.jpg 20200609-144502.jpg

Preorder je bil predviden za 4.6., oprema je pa prišla 9.6., čeprav sem se bal da je nebo še vsaj do sredine julija. Prehod iz G29 je kot da iz teme stopiš na luč. Čisto druga pesem. Ob dejstvu da bi naj delal base na nekje 8 Nm max si ne upam niti predstavljat, kako izgleda DirectDrive z 30 Nm, ko pride spike s polno močjo. 

Veselje pa ni trajalo preveč dolgo, saj so se po cca 1 tednu že začele težave z F1 volanom, ki je vsake toliko se disconnectal in začel pošiljat random pritiske gumbov. Po nekaj pisanja s supportom, ki se je javil na moj odgovor v dnevu - dveh, sem bil primoram poslati nazaj tako base kot F1 volan, ki je sedaj v času pisanja tega posta na poti v SLO

 

Uredil - slopiXi
Link to post

...vidim da ima zena tud nalozen zadnji firmvare, tako kot moja :D

Sam jo mas pa verjetno tud tolk rad kot jaz, Glede problema ti zal ne znam pomagat, bi pa zelel zgolj pohvalit tvoja prizadevanja okol sima!

Thumbs up!

Link to post

Hehehe, normalno, da jo imam rad :)

Hvala za pohvalo, problem z volanom je odpravljen. Sem dobil drug base in F1 volan, tako da zadnji teden igram na polno ACC brez skrbi, da mi vmes odklopi vse. 

Link to post

Še preden sem poslal nazaj F1 volan sem na njega montiral 3Drap magnetic shifter in lahko rečem, da je zadeva vredna svojega denarja, občutek je bistveno boljši in ni dvoma kdaj narediš upshift ali downshift :D. Edino zna bit malo moteče za druge v prostoru, saj je zvok klika kar glasen ( se med drugim sliši tudi v videju). 

20200713-160452.jpg

Seveda brez težav ne gre in je moral odstopit magnet iz tiskane plastike na eni strani. Zaenkrat rešil z vročim lepilom, ki sem ga imel pri roki, čaka pa sekundno v kolikor bo potrebno. 

20200713-164840.jpg

Pri uporabi tega magnetic shifterja mi je všeč, da z montažo se te "lopatice" pomaknejo bolj proti zunanjosti volana, kar mi je ravno tako bolj všeč.

Dodatno sem pa še dobil iz Kanade mod za T-LCM, kjer vzmet nadomestiš z gumico. Sedaj razlike da bi rekel da je kot dan in noč ni, vseeno pa imam občutek da lažje trail brake-am proti koncu, ko je potrebno držati samo mali % pritiska. 

20200719-122003.jpg

Zaradi težav z UVI chairom, sem se ob čakanju na Fanatec opogumil in pričel načrtovati rig iz železa. Med načrtovanjem, se mi je vseeno zdela pametna ideja, da nekoliko vključim ALU profile, s čimer si omogočim možnost sprememb, brez da je potrebno takoj vzeti brusilko, varilni stroj itd. Ob igranju v Sketchupu, je nastalo nekaj takšnega.

Diy-Sim-Rig.png

Link to post
  • 2 weeks later...

Od teorije k praksi. Za osnovo sem kupil narezane železne profile 60x40 mm v debelini 4mm. Želel sem rešit težavo zvijanja enkrat za vselej ne glede na to ali se kdaj odločim kupit DD volan.

20200709-215148.jpg

Za lepši spoj, sem rezal 45° kote na roke, kar zna bit malo veselje, če nimaš namenskega stojala za veliko kotno brusilko, ampak se da z nekaj spretnosti. Sledilo je seveda varjenje osnovnega okvirja in strah pred zvijanjem celote ter strah brez ultra grdimi vari, nekaj dosti izkušenj ravno nimam. Na koncu mislim da so mi vseeno koliko toliko uspeli ( popustili zagotovo ne bodo) :)

20200711-105531.jpg

20200709-215051.jpg

Sledil je naslon za volan, ki se mi je nekoliko ponesrečil, saj je bil prvotno mišljem tako, da je zgodnji del vzporeden z osnovnim okvirjem. Na koncu je prednji del za nekaj stopinj dvignjen, kar je na koncu celo izpadlo boljše, predvsem zaradi postavitve, ko je celoten rig potisnjen pod mizo, kjer imam monitor in ostalo kramo. V nasprotnem primeru nebi šel pod mizo in bi moral nosilec monitorja prestavljat. 

20200712-115514.jpg

Seveda si je bilo potrebno na vsakem koraku pomagati, da preostale stvari stojijo na pravem mestu.

20200712-133509.jpg

Preko Tuli.si sem kupil en kup materiala za razne nosilce, ki omogočajo nastavljivost riga:

20200717-163752.jpg

Takšni dodatki z lahkoto nanesejo zraven 150€ stroška, vendar menim da je vredna investicija, saj je v nasprotnem primeru kakršna koli sprememba mukotrpna.

Po sestavi nosilca za pedala, je bilo tega treba pritrditi na sam rig. To sem storil tako, da sem privaril 2 L profila (50x50x5) pod alu profil. Sprednji del gleda čez rob okvirja in ta lahko premikam celotni nosilec naprej in nazaj za dobrih 30 cm. Potem pa še znotraj nosilca lahko premikam prečne profile in prilagodim morebiti drugim pedalkam.

20200718-150708.jpg

Na prečni nosilec volana sem prav tako privaril L profile ( 40x40x4), s čimer sem sam nosilec ojačal in si bistveno poenostavil pritrditev. Prečni nosilec je namreč debeline 3mm, saj 4 kot sem prvotno načrtoval niso imeli. Je pa dimenzije 80x40mm.

20200718-170345.jpg

Sam volan je pritrjen na konkretni železni plošči debeline 1cm in širine 12 cm. Na sliki so sicer profili 40x40 vendar sem kasneje zamenjal z 30x30, da lažje spravim zadnji del pod mizo. Na ta način sem spravil monitor bližje k meni za 5 cm.

Dodatno sem naredil še nosilec za ročno in menjalnik, katerega pa nisem sestavljal iz alu profilov, zato je bilo potrebno delno sestaviti rig skupaj, da sem potem si nastavil višino po občutku.

20200719-101511.jpg

Plošča, kjer sta pritrjena menjalnik in ročna, je privijačena na nosilec, tako da mi vseeno delno omogoča spreminjanje, morda kdaj dodam alu profile in omogočim tudi hitro spreminjanje. 

Mini show off pred testom:

20200719-122548.jpg

20200719-122617.jpg

20200719-135034.jpg

V sklopu mini spremembe glede profilov za volan, sem dodal tudi 2 prečna 30x30 alu profile pod sedež, saj sem bil vseeno nekoliko prenizko glede na volan. Ob obeh spremembah je nastalo 4 cm spremembe med sedežem in volanom. Ta višina mi sedaj super ustreza in bo tako ostala. 

Na rigu je bilo odpeljanih sedaj že nekaj dirk in občutni so fenomenalni. Volan je na svojem mestu nobenega premikanja enako velja za pedalke. 

Delo na njem pa še ni čisto zaključeno, saj bo potrebno še privariti nosilce kamor bom pritrdil 4x bass shaker, ter vseskupaj je potrebno še pobarvati. Zaenkrat je navdih nekako po tem avtu:

audi-tt-clubsport-concept.jpg

Uredil - slopiXi
  • Upvote 5
  • Like 1
Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odgovori na to temo...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Povezava je bila samodejno vdelana.   Raje prikaži samo povezavo

×   Your previous content has been restored.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Temo prebirajo   0 uporabnikov

    Te strani si ne ogleduje noben registriran uporabnik

×
×
  • Ustvari novo...