Skoči na vsebino

Vsak začetnik je težak


mihagapiha

Recommended Posts

Zdravo!

Nabiram informacije o simulacijah in imam kar nekaj vprašanj na to temo. Moje ozadje: dirkal sem z modeli avtomobilov 1:8 in 1:10, računalnika, ki bi lahko poganjal igrice pa do pred kratkim nisem imel. Drugače povedano: remote control mi kot modelarju ne dela težav (kot tudi ne sama fizika pri vožnji), nimam pa nikakršnih izkušnje z igricami.

Na računalniku imam poleg miške in tipkovnice še XBOX gamepad ter zaenkrat le eno kupljeno dirkaško igro, DIRT Rally. Izkušnja po 30 minutah vožnje je še kar pozitivna (sem presenečen nad lepo grafiko in zdi se mi, da je tudi vožnja še kar OK (v fizikalnem smislu)), vendar je vožnja z gamepadom meni malce tuja.

Ko prebiram članke in pregledujem forume po internetu (vključno s tem), vidim da je kar nekaj različnih iger (ene starejše, ene novejše) ki se uporabljajo, malo pa je nekih splošnih nasvetov glede opreme in objektivnih ocen (saj razumem, vsak uporabnik ima svojo najljubšo, ali celo več njih). V končni fazi že vsak sam lahko preizkusi (dasiravno to hitro postane drago) več igric, pa se sam odloči. Težje je s strojno opremo.... kar me pripelje do...

... osnovnega vprašanja: enostavno je najti ocene in primerjave dobrih volanov (G29, T300, etc...) vendar so to vse "premium" izdelki. Verjamem da so mnogi vredni svojega denarja, tako kot je tudi (naprimer) Porsche 911 vreden svojega denarja. A vseeno sklepamo določene kompromise in se (vsaj večina) vozimo z Golfi, Lagunami, itd... ;)

Ali je smiselno (za začetek in občutek) kupiti kakšen poceni force-feedback ali force-vibration volan, toliko da človek vsaj "začuti" simulacijo? Recimo, Trust GXT 27 (64 EUR)? Če ne, kaj bi bil nek minimum (seveda lahko tudi rabljena oprema)? Videl sem, da playgame ponuja izposojo volanov, vendar je sama izposoja kar zasoljena (vsaj za moje pojme, povsem pa dopuščam možnost da česa ne razumem).

Pedala? Precej ljudi na tem forumu ima pri avatarju napisano da vozi brez pedal -- kako pa kontrolirate "plin"?

Programska oprema: kot sem omenil, sem zaenkrat kupil le DIRT Rally. V modelarstvu sem večinoma dirkal v GT razredih (pista); kot razberem iz vaših sporočil, je precej aktualna igra Assetto Corsa, s tem da sem v razdelku "Downloads" videl precej materialov za rFactor (pa ne vem ali za rFactor 1 (precej stara igra?) ali 2). Kaj je priporočljivo? Kot sem videl, je za rally popularno: RBR, DIRT Rally, Forza horizon, za cestne (GT) dirke pa AC, iracing, rfactor in project cars. rFactor se mi zdi se najmanj "popularen" s tem da sem prebral same dobre reči o tem programu (uporabniki radi pohvalite/pohvalijo fizikalno ogrodje igre).

Bom hvaležen za nasvete in mnenja.

Lep pozdrav!

Link to post

Za kakšnih 100€ bi verjetno na spletu našel rabljen Logitech G25, kateri bo boljša izbira kot Trust GXT 27. Volan je dober, pedala tudi, poleg tega je zraven tudi menjalnik. 

Napisano brez pedal verjetno pomeni, da nimajo posebej/neoriginalnih pedal, ampak tista, ki so zraven določenega volana. :) 

Trenutno se tukaj največ igra Assetto Corsa ter iRacing, kjer pa je naročnina dokaj draga. Material v downloads je za rFactor1, ki je bil pred Assetto Corso najbolj popularen, dvojka ni požela takega uspeha kot rF1. 

Link to post

Zdravo,

Info o stopalkah je bil dodao naknadno pri posodobitvi portala, zato nas ima večina Brez ;) Za začetnika, da lahko voziš konkurenčno kak DFGT ali Momo, vprašanje kak dolgo ti bota ta dva zdržala napor saj sta že dolgo zunaj na trgu, verjetno res najbolje kak G25 ebay, play, itd..

RBR je bila svoj čas in še vedno je, kar se tiče fizike, top rally sim, ampak jo je povozil čas, ne deluje najboljše na novejših Win, je pa za njo ogromno prog: http://rbr.onlineracing.cz/?setlng=eng - tu dobiš vse potrebno če ti bo dišalo igranje preko njihovega plugina. 

DiRT rally ni slaba, je pa bolj "robotska" fizika in se jo da dobro naštudirat, grafika je lepa, zvok tudi boljši od rbr, manjka ji še precej prog in avtov.

Link to post

za začetek se strinjam z maretom...kakšen Logitech-ov Driving Force GT je za štart čez glavo,kasneje ko boš na tem izpilil filinge ,ter boš sam začutil ,da lahko zadeve pičiš jače, boš razmišljal od nadgradnji.......Če jazst povem na čem furam bo vse tle sram da so se morali "borit" proti meni :P   Ti kar lepo lagano sportski začni z eno GT-jko boš več kot zadovoljen in presenečen nad izkušnjo v primerjavi sez kontrolerjem.

Definitivno ti priporočam Dirt Rally in pa Assetto Corsa (res da sem assetoo fural zgolj v piratski izvedbi,še ko je bil agloboko v early access fazi,ampek lahko ti Alibuggy potrdi,da sem jim jezdil matere na svojem podhranjenem sim racing sistemu) Tako da kar brez strahu. Že osnovna scena volanizatorjev ti bo verjetno za vedno spremenila tako občutke pri vožnji kakor tudi samo izkušnjo 

May the Octanes be with You!

Link to post

Pozdravljen!

Dobrodošel na forumu. Upam, da se čimprej srečamo tudi na kakšnem dirkališču :)

Malo sem pobrskal po bolhi in našel naslednje stvari:

  • Rabljen G27. Za to kar ponuja, je cena relativno ugodna (če odmisliš, da gre za rabljeno opremo). Volani se ne kvarijo kar tako, tako da bi moral služiti še kar nekaj časa. Cena 180€ pa je v primerjavi z ostalimi volani kar OK.
  • Če želiš res samo osnovo, potem tudi tale Momo ne bi bil slab za 25€.
  • Imaš pa še vmesno opcijo in to je DFGT za slabih 100€.

Pri vseh teh opcijah imaš volan, menjalnik in pedala. G27 je oprema, ki ti bo služila dalj časa in jo mogoče kasneje zamenjaš, ko boš videl, da ti to več ne zadošča. Ostala dva pa sta v bistvu bolj za pokušino, toliko da malo zatipaš kako ti simracing sploh leži in te zanima, tako da začetni vložek ni tako visok. 

Fajn zadeva pri vsem tem je to, da volani kar dobro držijo ceno in jih ponavadi lahko naprej podaš za zelo podobno ceno.

Link to post
  • 2 weeks later...

Po dobrem tednu se javljam. Kupil sem rabljen Logitech Driving Force GT in bil presenecen nad Dirt Rallyem. Nato sem kupil se Asetto Corsa in ... si rekel uau!

Zdaj se obcasno fijakam s ficom po Vallelungi in ko se navadim, se morda srecamo v kaksni dirki.

LP!

Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odgovori na to temo...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Povezava je bila samodejno vdelana.   Raje prikaži samo povezavo

×   Your previous content has been restored.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Temo prebirajo   0 uporabnikov

    Te strani si ne ogleduje noben registriran uporabnik

×
×
  • Ustvari novo...