Jump to content
Adri

Katere komponente izbrati za novi PC?

Recommended Posts

Počasi nadgrajujem svoj PC in več ali manj že vem kaj izbrati in kaj ne, pa vendarle me zanimajo še malo mnenja oz. predlogi od vas. Ker sem seveda na budgetu so potrebni tudi kompromisi. Pa vedite, da rabim samo soliden gaming PC kjer bodo zadeve delale neki cajta na solidnih nastavitvah. Ultra HD z vsemi bonbončiči na Ultra Max meni ni taka nuja. Lahko mi priporočate tudi trgovine v tujini, če se kje kej splača, seveda vračunano skupaj z vsemi stroški (poštnina)

Grafična kartica: Sapphire Radeon R9 270x dual (že kupljena, done deal)

Diski: SSD 120GB + HDDji (že nabavljeno, done deal)

Matična plošča: Kupil bi eno za približno 60-70€ čeprav trenutno ni prioriteta.

Ram: Trenutno imam samo 2GB ddr3 1333 Mhz (Kingston znamka). Imel sem še dodatnih 2GB, ki pa so odpovedali. Tako da tukaj sem malce v dilemi. Pravijo namreč, da je najbolje izkoristiti slote v sodem številu, sepravi če nabavim 4GB, imam potem 6GB (2 + 4). Kar pa spet ni tipi topi. Res pa da bi bili oboji ddr 3 in 1333 Mhz (neke velike razlike v Mhz sodeč po testih ni ane?). Torej kaj potem naredim? 2 + 2 ali 2 + 4 ali 2 + 2 + 4...?

Napajalnik: Študiram o XFX TS550 550W, review ima dober, res da ni modularen, ampak to kablovje bom že pošlihtal. Mislim, da bi moral biti dovolj močan za procesorje v rangu solidne i5 in podano grafo. Budget je tam nekje do 70€.

Procesor: Torej na vrsti je še procesor, ki mi je še največja neznanka v smislu kaj vzeti. Ali bo to intel ali AMD mi je vseeno, samo da bo kompaktabilno z matično ploščo in ostalimi komponentami. Trenutno imam matično z AM3 socketom, ki jo bom verjetno zamenjal. Budget za procesor je nekje do 200€.

Torej za matično, rame, napajalca in procesor imam budget do 400€. Predloge, lepo prosim. :D

Share this post


Link to post

Za AMD sestavo bi izbral to,kar sem sestavil v konfiguratorju:

http://www.dinokomp.si/konfigurator/?mb_id=3903&procesor_id=6058&ram_id=5858&power_id=5062

 

Plata:

7940_big.jpg

MB Gigabyte GA-970A-DS3P je poceni plata,ki pa ponuja dosti. Ima dvojni BIOS,ki iztopa z veliko paleto nastavitev,ki jih boš morda z pridom uporabil pri navijanju procesorja in ostalih komponent. Ponuja hitro in predvsem varno flešanje Biosa,možnost dveh grafikulj,procesorje do 125W in še dosti več,ampak se mi trenutno ne da pisati vsega.http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4591#ov

 

ProcesorAMD FX-8370 (4,00Ghz, 16MB) BOX 125W je odlična rešitev glede cene in zmogljivosti. Za uporabnika tvojega kova,ki ne pričakuje High-end mašine bo ponudil zelo dosti. Odlično se navija in je z dobrim hlajenjem odlična rešitev za višji srednji rang gamerske kište. Prav tako se ga ne bi branil izkušen oz zagret gamer,ki da na zmogljivost PC komponent. Res je,da se v številkah na testih ne mora kosati z i7 4790k,ampak z navijanjem ga spravimo v zlato sredino procesorjev. Torej z tem procesorjem ne boš brcnil v temo.http://www.tomshardware.com/reviews/amd-fx-8370e-cpu,3929.html

 

RamKingston HyperX FURY Blue 4GB 1866Mhz cl10 - 1.50V je odličen sistemski pomnilnik. Če se ne motim ima odklenjen množilnik,kar pomeni,da ga boš z lahkoto navijal(če boš želel seveda). Ker že imaš 2GB pomnilnika boš z tem še lepo povečal kapaciteto. Res pa je,da bi bilo fino,če bi imel vse 4 slote zapolnjene z enakimi. Torej pomembno je,da so kot radi rečemo "uparjeni". Pri tem je priporočljivo,da so frekvence,če se le da enake,drugače bo sistem delal z frekvenco najmanšega,torej če imaš že 1333Mhz in dodaš te,ki sem ti jih jaz predlagal bo sistem prepoznal 1333Mhz. Ampak to ni tako pomembno. Bolj je pomembna uparitev pomnilnika. Priporočam,da v prihodnosti,ko bodo finance dokupiš še 3x 4GB. Za prvo silo pa bo tudi z tem delovalo tako kot mora. Vedi pa,da več rama ne bo nikoli škodilo,sploh pa ne v dirkaških igrah tipa Assetto Corsa.http://www.kingston.com/us/hyperx/memory/fury

 

NapajalnikLEPA MaxBron 550W je napajalnik,ki je bil izbran za najbolj stabilni PSU. Ima zelo kvalitetne kondezatorje,kar mu zagotavlja zanesljivost,stabilnost in seveda konstantni "Power". Sam bi sicer izbral močnejšega,ker moči ni nikoli preveč. Če boš nabral še kaj denarja ti priporočam 650W. Mislim pa,da je tale v mojem konfiguratorju modularen. Lahko izbereš tudi XFX znamko,ki so prav tako odlični napajalniki.http://www.ncix.com/detail/lepa-maxbron-550w-82-atx-d8-92721.htm

 

Ps.: Glede spletnih strani pa je tako,da sam nabavljam vse v Slo,je pa Avstijski Dinokomp še cenejši,ampak potem je tu še poštnina in si nekje na istem,nisem pa preverjal. Najbolje je,da se sam prepričaš kje se ti najbolj splača. Moj konfigurator je samo informativne narave in sem ga naredil na slovenskem Dinokompu,da dobiš neko sliko,kaj se da za mali denar skupaj zmetati in pri tem ne bo trpela kvaliteta in predvsem moč. Če pa bi še v ta sistem vključil Asusovo R9280 ali pa 290 grafikuljo pa bi to že bil pravi špas ;)

 • Upvote 1

Share this post


Link to post

Mimogrede, je kdo že kaj kupoval na spletni strani funtech.si ? Se mi zdi, da so cene pri nekaterih produktih še nekoliko nižje.

Share this post


Link to post

Ni za kaj ;) Lahko pa izbereš namesto AMD-ja Intel ampak bo cena kar poskočila. Za Intel nisem naredil konfiguratorja,ker ne sledim njihovemu trendu in ne poznam kaj se splača in kaj ne,bi moral nekaj testov pregledati in narediti kompromise glede cene-kvaliteta,ampak sem malce omejen z časom :D Morda pa se tukaj kdo spozna na Intel in ti bo naredil kakšno dobro sestavo,ampak dvomim,da bo skupni znesek 400€ ;)

Share this post


Link to post

Mimogrede, je kdo že kaj kupoval na spletni strani funtech.si ? Se mi zdi, da so cene pri nekaterih produktih še nekoliko nižje.

 

Nisem še kupoval pri njih,imajo pa dobro ponudbo. Drugače pa ti lahko glede nakupov Pc periferije in ostalih komponent svetujejo na Slo-tech.com . Nekateri so zares strokovnjaki in če boš jih poprosil ti bodo rade volje pomagali,sploh,če se zanimaš za Intel.

Share this post


Link to post

Nekaj Slo spletnih strani:

 1.  http://www.agt.si/ AGT Računalniki
 2.  http://www.anni.si/ ANNI
 3.  http://www.bigbang.si/ Big Bang
 4.  http://www.chiptrade.si/ Chiptrade
 5.  http://www.commit.si/ commIT
 6.  http://www.comshop.si/ Comshop
 7.  http://www.conrad.si/ Conrad
 8.  http://www.cool-pc.org/ cool-pc
 9.  http://www.dar-computers.si/ DAR COMPUTERS
 10.  http://www.demise-pc.si/ DEMISE PC
 11.  http://www.dinokomp.si/ Dinokomp
 12.  http://www.dobrokupi.si/ Dobrokupi
 13.  http://www.dvdmediji.com/ DVD Mediji
 14.  http://www.e-misija.si/ E-Misija
 15.  http://www.enaa.com/ EnaA
 16.  http://www.epaket.si/ epaket
 17.  http://www.eventus.si/ Eventus Sistemi
 18.  http://www.funtech.si/ Funtech
 19.  http://glavca.si/ Glavca
 20.  http://www.goblin.si/ Goblin
 21.  http://www.hestia-pro.si/ Hestia Pro
 22.  http://www.ideo.si/ Ideo.si
 23.  http://www.in-put.com/ IN.P.U.T.
 24.  http://www.in-sert.si/ In-Sert
 25.  http://www.komportal.com/ Komportal
 26.  http://www.lancom.si/ LANCom
 27.  http://www.makspro.si/ Makspro
 28.  http://www.maitimonline.com/ Maltimonline
 29.  http://trgovina.metaling.si/ Metaling
 30.  http://www.mimovrste.com/ Mimovrste
 31.  http://www.mini-shop.si/ Mini-shop
 32.  http://www.mlacom.si/ Mlacom
 33.  http://mobisvet.si/ Mobisvet.si
 34.  http://www.mojatehnika.si/ Moja Tehnika
 35.  http://www.mojaspletnatrgovina.com/ Moja Spletna Trgovina
 36.  http://www.mojcomp.net/ MOJCOMP
 37.  http://www.mojedom.si/ mojEdom
 38.  http://www.nakupi.net/ Nakupi
 39.  http://www.nakupovanje.net/ Nakupovanje
 40.  http://www.pchand.si/ PC H.AND
 41.  http://www.pcplus.si/ PCplus
 42.  http://www.pctrgovina.info/ PCtrgovina
 43.  http://pocenipc.com/ PoceniPC.com
 44.  http://www.podceno.si/ Podceno] http://www.pover-on.net/ PoverON
 45.  http://www.prenosnik.net/ Prenosnik
 46.  http://www.pricaraj.si/ Pričaraj
 47.  http://www.promax-computers.si/ Promax Computers
 48.  http://www.rolan.si/ Rolan
 49.  http://www.so-doo.si/ Second Option
 50.  http://www.sestavi.si/ Sestavi
 51.  http://www.spec.si/ Spec.si
 52.  http://www.teal.si/ TEAL
 53.  http://www.techtradecenter.si/ Tech Trade
 54.  http://www.tehnika.net/ Tehnika
 55.  http://www.tehnox.si/ Tehnox.si
 56.  http://www.vizual.si/ Vizual
 57.  http://www.zagrabi.si/ zagrabi
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Spletne strani,ki same poiščejo najcenejše trgovine:
 
 • Upvote 1

Share this post


Link to post

Jest sm naročil comp na agt.si, ker je blo najcenejš. So bli komentarji na forumu da sicer traja preden dobiš po pošti, ampak ker se mi ni mudilo sem vseeno tam naročil. Je pa res da naj bi jutri prišlo, torej cca. 10 dni od plačila. Na sestavi.si bi pršlo 440, na demise 430, na agt pa 420 za moje naročilo.

Share this post


Link to post

Carsko. Res hvala ti. Sicer pa mi je ta konfiguracija, ki si jo podal zgoraj več kot všeč. Tudi ocene imajo vse komponente top, tako da bo težko kdo kaj dodal se mi zdi. [champ]

Share this post


Link to post

Am, še eno malo ''neumno'' vprašanje pa vendarle. Pri nekaterih trgovinah je možen način z gotovino samo ''plačilo po povzetju'', medtem ko je recimo na mimovrste (z njimi sem seznanjen) možno plačilo z gotovino ob prevzemu. Kolikor vem je tukaj potem še nekakšna razlika v sami ceni poštnine?

Share this post


Link to post

To je najbolje,da si prebereš pri vsaki spletni trgovini posebej(Splošna pravila poslovanja/nakupi/prevzemi/poštnina),ker se od vsake trgovine razlikuje. Nekateri imajo celo kode z popusti,ki se nanašajo tudi na poštnino,skratka najbolje,da sam malce preveriš kako in kaj.

Share this post


Link to post

Mimovrste poznam tudi jaz dobro (VIP od začetka) - pri njih je strošek poštnine tak, kot je napisan na računu. Nekatere druge trgovine (npr. enaa nekoč, zdaj ne vem več kako je) pa ne dodajo stroška pošte in ti ga poštar doda - nekoč je bilo ca. 1€.

Sicer pa je običajno za tak znesek poštnina gratis - se splača preveriti :)

Share this post


Link to post

Sem frišno preverjal te poštnine par dni nazaj, sicer ne za firme ampak tko na splošno. Tisti dodatni cca.1,2€ pride zaradi tega da prodajalcu nakažejo kupnino na TRR.

 

Prejšnji teden sem se naj***, ko sem kupil grafično - prodajalec je dal plačilo po povzetju, potem imaš pa dve opciji: 1. da prodajalcu nakažejo € na TRR in 2. da prodajalcu nesejo € domov. No za nakazilo na TRR zaračunajo cca. 1,2€, da mu nesejo denar domov, pa zaračunajo 5,88% vrednosti kupnine(poleg stroškov poštnine).

No v konkretnem primeru sem plačal 5,77€ za poštnino s plačilom po povzetju, in povrh še cca.6,8€ (5,88% od 110€), skupaj cca. 12,5€! Za poštnino!

 

V glavnem kadar kupujete/prodajate, izberite plačilo na TRR :)

 • Upvote 1

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...