Skoči na vsebino

Kako deluje Frex?


thestig

Recommended Posts

Rad bi se lotil DIY volana, pa me prej zanima, kako deluje Frex. Ima dober mehanizem, a mi ni čisto jasno, kako deluje.

1-Frex_GP_Wheel6.jpg

Na zgornji sliki vidimo cel mehanizem. Navojno vreteno, spodaj manjša navojna palica in čisto spodaj na profilu še vodilo. Na sredini, na tisti aluminijasti konec je prišravfan voziček za vodilo in nad njim še matici za vreteno in palico. Na vreteno je na eni strani prišravfan volanski obroč, na drugi strani pa je z zeleno silikonsko cevjo povezan z enkoderjem. Zanima me, kako sploh lahko vrtimo volan, glede na to, da imata vreteno in palica različna koraka, nikjer pa ni prenosov, da bi se palica vrtela hitreje in s tem omogočila vrtenje. Razmišljal sem tudi, da ko vrtiš volan vrtiš enkoder in ta pošlje podatke motorju, kam naj se vrti, ampak bi rekel, da je tukaj preveč laga, če ob hitri reakciji volan zavrtiš v drugo stran.

Tu je še slika za lažje predstavljanje problema in slika zadnjega dela z enkoderjem in motorjem.

4_fingerrotate%20shaft-320.jpg1-Frex_GP_Wheel10.jpg

Spodnja slika prikazuje novejši modela tega volana, ampak ta nima navojne palice pod vretenom. Kako tukaj deluje ffb?

400-simwheelv3b3.jpg

Link to post

Sem gledal ja. Sem tudi eno temo najdu, ki je nastala, ko se še sploh ni vedelo, kaj je pod tem pokrovom in so ugibali, kakšen je mehanizem. Mi je pa zanimivo to, da ko vrtimo tavelko vreteno s korakom recimo 40mm, se vrti tudi tamalo vreteno s korakom okrog 2mm. To pomeni, da se ob enem obratu večjega vretena tamalo vreteno zavrti dvajsetkrat. Problem so koraki, ker se mi zdi že skoraj čudno, da se vrti tamalo vreteno ko vrtimo tavelkega, kljub veliki razliki v koraku.

Link to post

Mogoče pa na frex forumu kaj povprašaš, tudi mene malo zanima, ali pa pošlješ kakšnemu članu ki ga ima zs, če ti lahko kaj več pove, pošlje fotke, posname lepše filme, ker je kr nekaj folka kot vem, ateri radi kaj pomagajo..

Link to post

Google itd malo poišči...

V slo kot vem oz sem kr 100% da ni tega volana, če bo Zokid nabavil ECCi-ja bo že on zmagovalec, je pa v SLO kar nekaj Fanatecov in TH volanov.

Tudi če sam narediš neko kopijo le tega volana, vedi da pomoje je ima Frex odlično elektroniko, no vsaj tako mislim, lahko da se motim.

Če pa boš imel kdaj nabaviti Frex-a ti ga lahko dobim po boljši ceni, kot ga sami prodajajo na spletni, težava je mogoče le ta da je malo draga dostava in davek itd...

Osebno bi ti raje predlagal če imaš preveč denarja kupiš TH in ga do dobra predelaš.

Link to post

Se že zavedam, da je mogoče boljše kupit kakega CSRa pa je, ker je dost malih "haklcov", ko se lotiš, sicer pa imam model na računalniku že skoraj končan. Elektronika pa ni problem, ker jo uporabljajo od G25/27.

Kupil Frexa verjetno ne bom, če pa bom kaj drugega, se bom pa zagotovo obrnil nate. Opažam, da lahko skoraj karkoli dobiš po nižji ceni.

Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Odgovori na to temo...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Povezava je bila samodejno vdelana.   Raje prikaži samo povezavo

×   Your previous content has been restored.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Temo prebirajo   0 uporabnikov

    Te strani si ne ogleduje noben registriran uporabnik

×
×
  • Ustvari novo...