1. Marko skače, Marko skače!!

  Avtor: Rokovnjac,12. 01. 2017


  Po prazničnem odmoru, so dirkači serije Hitri Dirkač GT3 odpotovali v Francijo. Novoletne zaobljube so padle, eni so si zaželeli izgubiti nekaj kilogramov, drugi privoziti prvo zmago v prvenstvu in tretji postaviti štant z rezervnimi deli.
  Ob prihodu na zanimivo in barvito stezo Paul Ricard, ki leži blizu obmorskega mesta Marseille, se je sprva vnela debata o tem, po kateri izmed variant proge se bo odvijala dirka. Sicer je organizator vztrajal pri varianti z dolgo zadnjo ravnino, vendar so Mclarnove ekipe vložile veto, ki bi omogočal izvedbo dirke s šikano. Po skupni večerji, vrženih nekaj rundah pikada, je padla odločitev, da ostane varianta z dolgo ravnino.
  Na dan kvalifikacij se je naš lokalni reporter Ahmed Zepower sprehodil skozi bokse in nabral nekaj zanimivoh zgodb. Odkril je, da so pri ekipi SRT vzpostavili najmodernejši komunikacijski satelit, ki jim, pozor citiramo izjavo vodje ekipe:«v realnem času omogoča medsebojno pogovarjanje!« Ob tem so seboj pripeljali tudi pravi pravcati fitnes studio, v katerega so se zaprli že v začetku tedna. Od vodje fitnesa, gospodične Anne Terrier smo izvedeli, da fantje pridno švicajo in krepijo določene mišične skupine. Hoteli smo izvedeti več, a se je postavna mladenka le pohotno nasmejala in odšla nazaj v fitnes. Ob tem smo hitro naredili še eno fotografijo, ki jo prilagamo.

  Prava gneča je bila okoli boksov ekipe Rumenilo Racing. Izvedeli smo, da je vrag vzel šalo in so iz Maranella v Francijo pripotovali največji strokovnjaki, kar jih Ferrari premore. Fanta sta med tednom opravila na tisoče kilometrov, ves čas se je na dirkalniku nekaj spreminjalo, dodajalo in odvzemalo. Vse v iskanju tisočink in podtlaka na dirkališču. Novinec v ekipi Grebenc je ob koncu tedna celo podrl rekord dirkališča in ni jih bilo malo, ki so ob tem privzdignili obrv. Novica je bila objavljena celo v malo znanem Slovenskem časopisu Slo-racing…
  Nadalje smo se ustavili pri ekipi Snitih Skir in bili malo presenečeni nad stanjem v ekipi. Da se nekaj dogaja, smo zavohali že od daleč, naš želodec pa nas je sam ponesel v bližino njihovih bivalnikov. Tam smo opazili dirkalnike pokrite, dirkači pa so poležavali v travi, medtem ko se je na sredini na žaru vrtel lokalni kozliček. Glava družine je dejal, da za progo testiranj ne potrebujejo, da so že vse naredili v vetrovniku in je glavna stvar sedaj priprava na dirko. Se pravi počitek, dobra hrana in seveda rujna kapljica. Rade volje smo se jim pridružili in ura se je hitro obrnila proti polnoči.
   Sredi noči smo šli mimo boksov ekipe Borea Racing, ob tem pa slišali znano izštevanko: Avionček gori gre, doli spušča bombice, kamor bombica prileti, tam se šteje en, dva, tri. Ob tem smo opazili Markota, ki je z roko kazal enkrat na eno in nato na drugo zmes gume in se ob tem huronsko zabaval. Nam se je zdelo rahlo čudno, zato smo odšli še do garaž Mclarnov. Tam smo naleteli na zbrane dirkače, ki so zagovarjali vsak svoj setup, porabo goriva, optimalni zdrs sklopke pri štartu, naklon vetrobranskega stekla na ravnini, velikost kapic na koncu antene in podobnih pomembnih stvari. Nekako se nam to ni zdelo zanimivo, zato smo se odločili, da izvemo kaj več o mični gospodični fitnesa….Več o njeni zgodbi pa prihodnjič.
  Na dan kvalifikacij, je začuda nad dirkališčem posijalo sonce in obetalo se je sijajno vreme. Očitno so daritve bogovom obrodile sadove. Kaj kmalu se je pokazalo kdo bo glavna violina v Franciji. Audiji so se izmenjevali na vrhu, njihov tempo pa sta držala zgolj vodilni v prvenstvu in Markov Ferrari. Ko je že kazalo na presenečenje, je nekaj trenutkov pred koncem Rožič znova preklopil v vesoljski pogon in z rekordom proge odpihnil dvome o prvem mestu na kvalifikacijah. Na presenečenje na štartu sta računala za njim uvrščena Audija Eršteja in Murna, blizu pa sta bila še Marko v Ferrariju in Janko z Lamborghinijem. Ponovno se je odlično odrezal tudi edini BMW v prvenstvu, kateremu je sledil še drugi Ferrari. Nekaj se je napovedovalo in to niso bili črni oblaki. Drugi del štartne vrste so si razdelili Mclarni in Lamborghiniji, vmes pa se je sramežljivo vrinil preostali Audi. Glede na čase, ki so jih dirkači odvozili smo lahko pričakovali napeti dve uri in pol.
  Spoštovani, spoštovane, pred vami je prva vztrajnostna dirka v prvenstvu Hitri Drikač GT3. Pred dirkači je dolgih 70 krogov. Ali so dirkači pripravljeni, so dirkalniki dovolj vzdržljivi, je Danny za danes napovedal prenesečenje? Vse to boste izvedeli takoj po oglasih.

  Smo že nazaj, ravno ob ugasnjenih zelenih lučeh. In že drama v prvem ovinku, trije dirkači vzporedno, ajme, ajme, kdo bo izšel zmagovalec tega troboja. Vseeno Rožič, ki pa ga na ravnini že prehiteva Eršte, tik za obema pa Murn išče svojo luknjo!! Drama se nadaljuje tudi na sredini, kjer je Grebenc ogromno izgubil, na drugi strani pa se je s štarta izstrelil Eržen. In po prvih desetih krogih so pred nami že prvi postanki v boksih. Kot smo sumili, so bili Audiji lažji in trojec se je instantno znašel pred svojimi mehaniki, ki so z nemško natančnostjo opravili menjavo gum in dolivanje goriva. Kot bi poslušali vrhunsko opero, kakšna idila, da ti nariše solzo na oko.
  Na vrhu pa med tem že menjava v vodstvu. Markov Ferrari že žanje trud celega tedna, saj se je prebil na prvo mesto. Rožič mu sledi, obema pa Glavač. Ob tem smo slednjemu izmerili tudi nov hitrostni rekord in sicer 301,99 km/h. Impresivno! Na četrto mesto se je s postankom Audijev prebil Pavšek, kateremu je sledil Panger v vedno hitrejšem BMW-ju.
  Še malenkost bolj zadaj so svojo bitko bili Gantar, Koderman in Tuš. Po prvih postankih preostalih se vrstni red ni kaj prida spremenil. Nekaj napetosti je bilo le okoli četrtega mesta, kjer se je izoblikovala četica Audijev, katerim je sledil Dizlov Mclaren. Nekje na sredini dirke se je očitno pojavil hrošč v komunikacijskem satelitu ekipe SRT, saj je Murn brez znanega razloga, večkrat obiskal bokse in ob tem mahal svojim mehanikom. Ti so ga vsakič znova pošiljali nazaj na stezo in končno se je našel nekdo, ki je na steno boksov pokazal staro dobro »analogno« tablo s podatki, kdaj je njegov naslednji postanek. Do takrat pa se je slednji že znašel na začelju. Srednji del dirke je tako minil dokaj mirno, dokler se v hitrem desnem zavoju ni obrnil Eržen. Ob tem sta ga prehitela Pavšek in Eršte. Slednji je nato lovil Mclarna, saj mu je njegov dirkaški inženir v uho vpil:«Schnell, schnell, multi 3,1,2!« Po nekaj krogih je Eršte na ravnini odpihnil Pavškovega Mclarna in nato začel izpolnjevati nalogo iz boksov. Počasi se je dvojici približeval Eržen, zato so alarm sprožili v ekipi Dizel. Na zaslonu Mclarna je začel v melodičnih ritmih utripati napis »exterminate« in voznik je padel v trans. Program, ki so ga v ekipi Dizel poceni odkupili od Ameriške obveščevalne agencije se je sprožil. Najprej se je Mclaren rahlo dotaknil zadnjega dela Audija, da je prišel na okus, v naslednjem krogu pa smo bili priča noremu napadu v zadnji šikani. Gledalcem je zastal dih, v boksih so se nekateri držali za čelade, drugi za kaj bolj trdega in že naslednji trenutek je počilo. Iz dima je kot zmagovalec izšel Eršte, medtem ko je Pavšek delal donute na vhodu v ciljno ravnino. Zmedo je izkoristil še Eržen in odpeljal mimo. Ravno tako smo spremljali napet dvoboj za osmo mesto, kjer so meje svojih sposobnosti stestirali Kurent, Grebenc, Murn in Koderman. Slednji je preklel vse ravnine tega sveta in si v zadnjih krogih privoščil osvežilni hmeljev napitek.
  Začel se je že zadnji krog, na vrhu je bilo že lep čas vse odločeno, Kraner, Rožič in Glavač so bili v svojem svetu, sledila sta jim Eršte in Eržen, nato pa Pavšek. In ulala, kakšna drama, ne to ni zvezdica zaspanka, ne to ni sneg, to je Dizel, ki je ostal brez sponzorja v svojem rezervoarju. Mclaren je tiho drsel po stezi, ko so mimo njega prileteli Tuš, Panger in Murn. Tokrat je v gozd letel Mclarnov volan…
  Že napovedi pred dirko so obetale zanimiv razplet in izkazalo se je, da volkovi ne tulijo zaman v luno. Marko je postregel s fenomenalno vožnjo in si pridirkal prvo zmago v prvenstvu, ter s tem skok po prvenstveni lestvici navzgor. Drugouvrščeni Rožič še vedno ostaja vodilni v prvenstvu, sledi pa mu danes tretji Glavač.
  Spremljali smo napeto dirko, kljub dvomom, ali bo steza zdržala dve uri in pol, ali bodo dirkači in dirkalniki zmogli to obremenitev je bila bojazen odveč. Napišimo zgolj to, da je po 70 krogih prvega in sedmega ločila zgolj dobra minuta. Pa nasvidenje v Nemčiji!
  • 249 ogledov
  • 9 komentarjev

 2. Vija vaja, čez dva kraja

  Avtor: Rokovnjac,09. 01. 2017


  Nekaj kratkih nasvetov, kako si povrniti prekrvavitev v telo, po daljšem sedenju. Daljše sedenje iz dneva v dan povzroča kar nekaj težav našemu telesu. Začne se pri težavah s srcem in ožiljem, kot bi rekli doktorji. Naše telo se zaradi daljšega sedenja začne ustavljati na metaboličnem nivoju. Zaradi neaktivnosti spodnjih okončin, se cirkulacija krvi v nogah upočasni (sledijo krčne žile, srčni napadi, sladkorna, EGR ventil…no to ne..). Nasploh naša populacija ni ravno znana, da bi cele dneve garala po njivah in na roke šafljala pesek po kamnolomih. Večino časa preživimo sede, v službi za pisalno mizo, v avtomobilu, doma na kavču (tam že bolj leže). Četudi se ukvarjamo z rekreacijo, nekaj minut teka dnevno za naše telo ni dovolj, če opravljamo večinoma dela sede.
  Da bi lahko še dolgo dirkali, sem malo poguglal in poiskal par vaj, ki nam lahko prihranijo marsikateri obisk pri zdravniku.  
  1. Nožni zamahi. Primemo se za naš stol, sedež, ženo…. Naredimo za vsako nogo 10 ponovitev, kot prikazuje slika.  

   
  2. Stari dobri počepi. Ob tem pazite, da kolen ne porivate čez rob nožnih prstov, nekako počepnite tako, kot bi šli kakat Ponovimo 10 x.

   
  3. Dvigovanje bokov. Uležemo se na hrbet, v roke vzamemo valjar, pardon neko palico in jo ob strani primemo, ter položimo preko stegenjskih mišic. Nato dvigujemo boke naravnost navzgor in pazimo, da so stopala in lopatice na tleh. Če ne najdemo palice, vzemimo za 5 minut čistilkino metlo. 10 x ponovimo.

   
  4. Raztezanje mišic. Za konec še malo raztezanja, da nas ne bodo matrali krči in bolečine, po tako hudi vadbi. Položimo nogo na mizo, tako kot prikazuje slika. Če imate težave s koleni, naj stopalo visi čez rob mize. Nato se s telesom nagnemo naprej in držimo ta položaj vsaj 30 sekund. Zamenjamo nogi.

   
  5. Vaje za roke. Težko opisati vse vaje, zato prilagam sliko, ki najbolje prikaže, kako si razmigamo roke. 

   
  • 63 ogledov
  • 1 komentarjev

 3. Nakupovalni vodič volanov za PS4

  Avtor: Matjaž Murn,30. 12. 2016


  Že dalj časa si lastite najnovejšo Sonyjevo konzolo, vaše najljubše igre pa so pretežno dirkaške simulacije. Ugotovili ste, da vaš DualShock 4 kontroler več ne zadošča potrebam dirkanja in si želite nekaj več, ne veste pa kje začeti? V članku si bomo pogledali izbor volanov, ki so na voljo za PS4.

  Nižji cenovni razred za <100€
  Hori Racing Wheel Apex
  Japonski proizvajalec je na trgu prisoten že več kot trideset let, a se je v simracing vode podal šele pred kratkim. Njihov zadnji izdelek je v nizkocenovnem rangu, saj ga je mogoče dobiti za nekaj manj kot 100€. V paketu dobimo volansko bazo z obročem in komplet pedalov z dvema stopalkama za zavoro in plin. Premer volanskega obroča je 28cm, ki ga lahko zavrtimo za največ 270°. Na njem najdemo malo morje gumbov, ki bodo vsem uporabnikom DualShock 4 kontrolerja dobro poznani, za obročem pa sta še dva uhlja za menjavanje prestav.

  Volan nima motorja za povratne informacije sil (FFB), zato se v prvotno pozicijo vrača s pomočjo "bungee" elastičnega sistema. Vsebuje sicer vibracijski motorček, ki pa roko na srce ni pravo nadomestilo za pravi FFB sistem. Na mizo ga lahko pritrdimo na dva načina, in sicer z vakuumskim priseskom ali s tradicionalno spono za pritrjevanje na mizo. Pedala so zelo osnovna in nimajo možnosti pritrditve - preprosto jih  postavimo na tla. Vzmet na zavori sicer ponuja nekaj odpora, vendar ni progresivna. Volan je kompatibilen tudi s PS3 ter PC platformami.

  Thrustmaster T80
  Thrustmasterjev komplet se od Horijevega ne razlikuje bistveno. Volan in pedala so v celoti izdelani iz plastike, na volanskem obroču najdemo tanjšo gumijasto plast, ki pripomore pri lažjem oprijemu obroča. Na njem so vsi standardni PS4 gumbi ter dva uhlja za menjavanje prestav. Obroč je s 25cm premera malo manjši in mogoče bolj primeren za mlajše generacije dirkačev, zavrtimo pa ga lahko za 1080°. Prav tako nima FFB sistema in se v osnovno pozicijo vrača preko vpetja v bungee elastični sistem. Pritrditev na mizo je možna s standardno spono, ki deluje malo bolj stabilno od Horijevega sistema. 

  Komplet pedalov ima dve stopalki, ki imata nastavljiv naklon. Stopalka za zavoro pa ima tudi progresivno vzmet - to pomeni, da proti koncu hoda ponuja večji odpor kot na začetku, kar pripomore k boljšemu realizmu - še vedno pa je zelo daleč od stopalk boljše kvalitete.
   
  Z obema kompletoma boste lahko bolj konsistentni in verjetno hitrejši na pisti, kot z DualShock 4 kontrolerjem, vendar si boste zaradi pomanjkanja FFB sistema želeli nekaj več. Oba staneta manj kot 100€, kompatibilna sta s PS4, PS3 in PC platformami. T80 ponuja veliko večjo rotacijo volanskega obroča s 1080°, vendar je premer obroča malo manjši.
  Srednji cenovni razred za <200€
  Thrustmaster T150
  T150 je komplet srednjega cenovnega razreda, ki se od prejšnjih dveh razlikuje predvsem po tem, da ima FFB sistem. Prenos moči z motorja na volan je preko kombinacije jermen in zobnikov, volanska os pa je vpeta v kovinski kroglični ležaj, kar zelo pripomore k dobrim povratnim informacijam. Volanski obroč s premerom 28 cm je možno zavrteti za 1080°, ima vse standardne PS4 gumbe ter dodatno še dva 5cm velika kovinska uhlja za menjavanje prestav. Volan je, podobno kot T80, izdelan pretežno iz plastike, obroč ima tanjšo gumijasto plast na mestih, kjer ga ponavadi držimo. Na mizo ga je možno pritrditi s standardno spono, pedala pa lahko pričvrstimo tudi v kokpit z vijaki. Pedala so enaka kot pri kompletu T80 - možno je prilagajati naklon stopalk, zavora ima progresivno vzmet. Kompatibilen je tudi s PS3 ter PC.

  Prednosti tega kompleta so predvsem v tem, da ima relativno dober FFB sistem, ki resnično ponese uporabniško izkušnjo en nivo višje. S FFB sistemom se ne opirate samo na spomin in pozicijo rotacije volana, ampak lahko odreagirate na sile, ki jih občutite od FFB sistema. Tako boste lažje ujeli vsa tista drsenja, saj boste to čutili že na volanu, še preden boste videli oz. slišali na zaslonu. Dodaten plus je tudi to, da ga je možno nadgrajevati. Z njim je možno uporabljati vsa pedala in menjalnike iz Thrustmasterjevega ekosistema, žal pa volanski obroč ni zamenljiv. 
  Logitech G29
  Z zadnjim znižanjem cen lahko najnovejši Logitechov volan uvrstimo kar v srednji cenovni razred, čeprav je ob izidu ta volan stal okoli 400€ in tako po kvaliteti izdelave kot funkcijah, mogoče spada res razred višje. V kompletu dobimo volan s pedali, ki imajo tri stopalke - sklopka, zavora in plin. Sklopka in plin vsebujeta navadno vzmet, na zavori pa je le-ta progresivna in jo je potrebno kar močno pritisniti, da zaviramo s polno močjo. Zavora je trša, drugače pa so pedala identična kot na G25 oz. G27.

  Volan ima dober FFB sistem, ki je evolucija tistega, ki ga poznamo že iz G25 in G27. Velikost obroča je 27cm, izdelan je iz aluminija in oblečen v kvalitetno perforirano usnje. Na obroču so vse standardne PS4 tipke, dodatno sta še kovinska uhlja za menjavanje prestav ter rotacijski gumb, ki ga poznamo iz starejšega modela DFGT. Na mizo lahko volan pritrdimo z vgrajenim pritrdilnim mehanizmom, lahko pa ga privijačimo z vijaki. Pedala imajo gumijaste vložke, ki omilijo zdrs na gladki površini, če jih boste postavili na preprogo pa ima vgrajene bodice, ki se dobro zasidrajo v blago. Če uporabljate kokpit, lahko tudi pedala pritrdite z vijaki. Menjalnika v kompletu ne dobimo več, kot smo bili tega navajeni iz časov G25/G27, ampak je na voljo za doplačilo. Kompatibilen je tudi s PS3 ter PC.
  G29 ima pred Thrustmasterjevim T150 kar nekaj prednosti. Kvaliteta izdelave volanskega obroča, kljub temu, da je ta malenkost manjši, je nivo višje. FFB je boljši - bolj natančen in močnejši, pedala pa imajo tri stopalke in ponujajo boljši občutek pri zaviranju.
  Višji cenovni razred - >200€
  Thrustmaster T300
  Thrustmaster T300 je prvi volan, ki je popolnoma modularen in kompatibilen z vsemi dodatnimi obroči, menjalniki in pedali Thrustmasterjevega ekosistema. Na voljo je v več različicah, in sicer lahko kupimo samo volansko bazo T300 Servo Base, T300RS, T300 Ferrari Racing Alcantara ali T300RS GT Edition.
  T300 Servo Base je samo volanska baza, ki je pri vseh T300 kompletih enaka. Gre za bazo, ki ima zelo dober FFB mehanizem, ki moč iz brezkrtačnega motorja na volanski drog prenaša preko jermenov, območje vrtenja pa je 1080°. To pomeni, da je premikanje volana bolj odzivno, bolj gladko in predvsem tišje, kot s primerljivim prenosom preko zobnikov. Bazo lahko pričvrstimo na mizo s spono ali jo privijačimo z vijaki. Na bazi najdemo tudi dva gumba.

  T300RS je komplet, ki poleg T300 baze vključuje tudi volanski obroč ter pedala. Obroč je kvalitetne izdelave s kovinskim okvirjem oblečenim v gumo. Ima 11 gumbov ter D-pad, ki so standardni za PS4, dodatno pa sta še 13 cm velika kovinska uhlja za menjavanje prestav, ki naj bi zdržala do 10 mio pritiskov. Volanski obroč je težak 1,2kg, zaradi česar imamo še boljši občutek realizma. Obroč je zaradi vgrajenega "quick-release" mehanizma mogoče odstraniti in ga nadomestiti s katerimkoli obročem iz Thrustmasterjevega ekosistema. Pedala so zelo osnovna in skoraj identična, kot jih dobimo zraven T150. Razlika je le v kovinskih ploščicah na stopalkah, katerim je možno spreminjati pozicijo.

  T300 Ferrari Racing 599XX ima obroč, ki je natančna replika volana iz Ferrarijevega 599XX modela, le da je pomanjšan za 20 odstotkov. Premer obroča je velik in je s 30cm med večjimi, poleg šestih tipk sta na njem še D-pad ter rotacijsko stikalo, ki ga lahko postavimo v tri pozicije in ima tudi možnost pritiska. 13 cm velika kovinska uhlja se vrtita skupaj z obročem in vzdržita preko 10 miljonov pritiskov. V kompletu so zraven še T3PA pedala, ki so bolj kvalitetna od tistih, ki jih dobimo zraven RS kompleta. Narejena so pretežno iz plastike, kovinske so le ploščice, katerim je možno spreminjati pozicijo oz. jih zamenjati z drugimi. Za zavoro dobimo zraven ti. "Conical brake mod", ki je v bistvu mehka guma stožčaste oblike, ki jo vstavimo za pedal za zavoro. S tem pridobimo boljši progresivni občutek pri pritisku na pedal in s tem lažje in bolj konstantno zaviramo.

  T300 Ferrari GTE ima obroč, ki je natančna replika iz dirkalnika Ferrari 458 Challenge, pomanjšana za 30 odstotkov, njegov premer pa je 28 cm. Volan je ovit v trpežno plastiko, po funkciji pa je identičen obroču 599XX Alcantara.

  T300RS GT Edition pa je komplet, ki je identičen T300RS, le da ima ta T3PA pedala - torej enaka, kot T300 Ferrari Racing komplet.

  Kot smo že omenili, je T300 baza kompatibilna s celotnim Thrustmasterjevim ekosistemom, kar pomeni, da lahko pri vseh zgornjih kompletih zamenjamo volanski obroč z drugim, dodatno lahko menjalnik T8A oz. T8RS ali nanjo prikličimo vsa Thrustmasterjeva pedala (osnovna, T3PA ter T3PA-PRO). Nudi zelo dobre povratne informacije preko FFB sistema in je kompatibilna s PS4, PS3 ter PC.
  Thrustmaster T500*
  Najstarejši volan na tem seznamu je bil izdan že več kot pet let nazaj, a vseeno gre za vrhunski izdelek, ki z lahkoto konkurira oz. celo prekaša novejše volane. Ima zelo močen FFB sistem, ki je zelo hiter in natančen. Prenos moči iz industrijskega 65W motorja na volanski drog je preko sistema jermenov, s čimer je obračanje volana hitro, gladko in tiho. Obroč ima premer 30cm, okvir je kovinski in je oblečen v gumo. Na obroču je 9 tipk ter D-pad, na bazi pa najdemo še dve dodatni tipki. Vse to vam bo poznano iz starejše PS3 konzole, za katero je bil ta volan prvotno izdelan. Dva 17cm velika kovinska uhlja tukaj nista pritrjena na obroč, temveč na bazo in sta vedno v isti poziciji. Zaradi svoje velikosti ju lahko dosežemo ne glede na to, kje držimo volanski obroč. Mirujoča uhlja sta še poseben uporabna za rally ali drift, kjer volanskega obroča ne držimo vedno na istem mestu. Volan lahko pritrdimo na mizo s spono ali jo privijačimo na mizo oz. kokpit z vijaki.

  Zraven dobimo še T3PA-PRO pedala, ki so v celoti izdelana iz kovine. Imajo tri stopalke, na katerih je možno prilagoditi pozicijo kovinski ploščic. Pri zavori je zraven tudi ti. "Brake mod", ki je sestavljen iz dodatne vzmeti in gume. Pri tem je občutek malce slabši, kot pri Conical Brake Modu, ki je priložen T3PA pedalom, saj vzmet drgne direktno ob kovino, ki ga včasih lahko tudi čutimo in slišimo. Pedala je mogoče tudi postaviti v dve različni postavitvi, in sicer privzeto pridejo v ti. F1 položaju - to pomeni, da se stopalke dvigajo iz tal. V drugem ti. GT položaju pa pedala obrnemo in se stopalke spuščajo oz. visijo. Sprememba je dokaj enostavna - zamenjati je potrebno le ploščo, na kateri počiva naša noga (heel plate). Pedala lahko postavimo na tla, saj ima gumijaste podstavke, vendar zaradi trših vzmeti to odsvetujemo. Svetujemo, da jih pričvrstite z vijaki direktno v kokpit.

  *T500RS volan je kompatibilen s PS3 in PC. S PS4 ni kompatibilen v popolnosti, saj se po menijih PS4 konzole ne moremo pomikati s tipkami na volanu, ampak moramo uporabiti kontroler. Kljub temu deluje v večini dirkaških iger, saj so se razvijalci odločili, da bodo delovanje tega volana direktno podprli.
  Ostali izdelki iz Thrustmaster ekosistema
  TH8A menjalnik je pretežno kovinske izdelave. Možno je prestavljati v 7 prestav + vzvratno. Zraven dobimo dodatno kovinsko ploščico, s katero je menjalnik možno pretvoriti v sekvenčnega (+ in -).

  Ferrari F1 volanski obroč je replika volana iz Ferrarijevega F1 dirkalnika iz leta 2011. Kompatibilen je s T500, T300, T150 in TX volanskimi bazami. Ima 8 rotacijskih stikal, dva gumba v stilu D-pada ter 8 navadnih gumbov, na zadnji strani pa še dve stikali za menjavanje prestav.

  • 412 ogledov
  • 1 komentarjev

 4. WRC: Bliža se prva dirka nove sezone

  Avtor: skopusnik,22. 12. 2016


  Le še 27 dni nas loči do pričetka nove sezone svetovnega prvenstva v rallyu, ki bo na nek način prelomna - dirkalniki bodo močnejši, širši in lažji. WRC dirkalnik nove generacije bo za okrog 80 konjev močnejši (380KM), povečanje moči pa bo doseženo zahvaljujoč večjemu restriktorju - ta se bo iz 33 povečal na 36 mm. Izgled? 55 mm širše specialke dovoljuje novi pravilnik, h temu pa dodajmo še več poudarka na aerodinamiki. Najmanjša dovoljena teža se bo iz 1200 kg znižala na 1175 kg. 
  Ne pozabimo še nekaj pomembnih novic; Citroen se vrača s tovarniško ekipo (vozniki Meeke, Breen in Lefevbre, na nekaj dirkah naj bi nastopil tudi sponzor Abu Dhabi Al Qassimi), po odhodu tovarniške ekipe Volkswagna (dirkalnike naj bi vendarle uporabljalo privatno moštvo, vendar pa podrobnosti še niso znane) je svetovni prvak Ogier prestopil v ekipo M-sporta, v drugi Ford Fiesti se mu bo pridružil Tanak, pri Hyundaiu ostajajo pri enaki zasedbi v postavi Neuville, Sordo in Paddon, po dolgih letih pa v svetovno prvenstvo ponovno vstopa ekipa Toyote pod vodstvom Tommija Makkinena, njihova aduta pa sta Latvala in Hänninen.
  Brez sedeža sta medtem ostala Østberg in Mikkelsen, katera se potihem pričakuje v privatnem moštvu VW pod okriljem dvakratnega zmagovalca Dakarja Al-Attiyaha, ki bi lahko nastopil tudi na nekaj dirkah.
  Oglejte si še napovednik pred prvo dirko, v katerem so se znašli odlični posnetki iz WRC Monte Carlo 2016.
  Video: World Rally Media
  • 147 ogledov
  • 0 komentarjev

 5. Izšel še zadnji Porsche Pack za Assetto Corsa

  Avtor: Matjaž Murn,21. 12. 2016


  Kunos Simulazioni je včeraj izdal še zadnjega v seriji paketov z avtomobili znamke Porsche. Nova zbirka vozil v simulacijo Assetto Corsa prinaša tudi kar nekaj izboljšav. Ta se sedaj ponaša z nazivom v1.11, vsi lastniki simulacije pa so brezplačno dobili Porsche Macan Turbo.

  Največje izboljšave so povezane s fizikalnim modelom gum, ki naj bi bil trenutno implementiran na dirkalnikih serije GT2 in GT3 ter Glickenhaus P4/5C, Evora GX, GTC,  LaFerrari, 599XX, FxxK, P1, Aventador SV, Huayra in Zonda R. Ostali avtomobili bodo novo različico modela dobili v prihodnjih posodobitvah. Dodali so tudi možnost izdelave svojega prvenstva v enoigralskem načinu, kjer si po svojih željah izberemo dirkalnike, piste, število krogov, točkovanje, itd.
  Avtomobili v Porsche Pack #3:
  Porsche 911 GT3 Cup 2017 Porsche 911 GT3 RSR 2017 * Coming as a free update in January 2017 for Vol. III owners Porsche 911 GT3 R 2015 Porsche 919 Hybrid 2016 Porsche 908 LH Porsche 917 K Porsche 911 R Ob tej priložnosti so tudi pri Porscheju pripravili zanimiv promocijski video, kar še bolj potrjuje globlje sodelovanje med nemškim proizvajalcem ter italijanskim razvijalskim studiem.
   
  • 132 ogledov
  • 0 komentarjev

IP.Board News by DevFuse